Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jídlo jako heroin. Jak potravinoví giganti zneužívají naše evoluční instinkty

V přírodě je jen velmi málo surovin, které jsou sladké, mastné i slané zároveň. Foto: Fernando Andrade
V přírodě je jen velmi málo surovin, které jsou sladké, mastné i slané zároveň. Foto: Fernando Andrade

„Kdybyste mi před pěti lety řekli, že Oreo je návykové jako heroin, zasmál bych se. Dnes vím, že průmyslově zpracované potraviny byly navrženy tak, aby ničily naši kontrolu, vůli a schopnost rozhodovat se,“ říká Michael Moss, autor knihy o tom, jak potravinoví giganti využívají naši tendenci k závislosti na jídle. Kolik toho potřebujeme sníst, abychom se na jídle stali závislí? Jaké konkrétní techniky proti nám velké potravinové firmy používají? A znamená to, že to nakonec nejsme my, kdo rozhoduje, zda si v obchodě koupíme koblihu, nebo brokolici?

Kdy jste byl naposledy v McDonald’s?

Přesný den vám říct nedokážu, ale určitě to už budou roky. Zároveň jsem si jistý, že když jsem tam naposledy vstoupil, objednal jsem si jen kávu – při cestě na dálnici vám i káva z McDonald’s přijde celkem vhod.

Právě McDonald’s je firma, kterou ve své nové knize o potravinových gigantech, kteří zneužívají naši tendenci k závislosti na jídle, zmiňujete jako první. Důkazů, že tuto tendenci máme, existuje mnoho – například skeny mozku, při nichž jen myšlenka na určité typy jídla aktivovala stejná centra jako některé tvrdé drogy. Znamená to, že jídlo, které nám servíruje McDonald’s, se dá přirovnat řekněme ke kokainu?

Nejde jen o McDonald’s, ale i o jiné fastfoody a průmyslově zpracované potraviny z obchodů. Ale ano – v jistém smyslu rozhodně můžeme tyto produkty přirovnat k cigaretám, alkoholu, a dokonce i k tvrdým drogám jako kokain nebo heroin. Oproti jiným návykovým látkám jsou pro nás svým způsobem ještě problematičtější.

V první řadě jsou velmi levné. Pak je tu další faktor – nemůžete jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Jídlo a gastronomie

Rozhovory

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější