Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Recept do mobilu? Jen pokud si připlatíte, nabízela Babišova klinika. Praxi prošetří lékový ústav

Elektronický předpis na léky má být zdarma. Ilustrační foto: Adobe Stock
Elektronický předpis na léky má být zdarma. Ilustrační foto: Adobe Stock

Pražské Gyncentrum nabízí na svých stránkách zaslání eReceptu pacientkám, které si koupí klientskou kartu za 990 korun. Ze zákona má přitom každý nárok na elektronický předpis léků zdarma. Lékaři z této ordinace tvrdí, že recept do mobilu už posílají každému, kdo se na tom s nimi dohodne. Postupy centra, které spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše, se bude zabývat Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Lenka Krbcová z Prahy loni v září zavolala svému gynekologovi, aby jí poslal eRecept na pravidelně užívané léky. „V předepsaných intervalech chodím na vyšetření, v mezičase mi vždy vystavili recept bez návštěvy lékaře. Tentokrát mi ale bylo řečeno, že je nutné, abych přišla osobně na prohlídku, protože recept není možné zaslat elektronicky,“ popisuje.

Když se k lékaři v Gyncentru dostavila, prohlídka rázem nebyla nutná. Místo vyšetření dostala ve dveřích recept na papíře.

Lékaři v jiných ordinacích přitom už několik let běžně posílají pacientům předpisy na pravidelně užívané léky do mobilu nebo e-mailu.

„Zajímalo mě, proč jsem tedy musela chodit do ordinace osobně. Zeptala jsem se lékaře i na recepci a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější