Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vrbětice, proruští žoldáci a konec beztrestnosti

Andrea Krulišová (pátá zleva) pózuje na setkání proruské domobrany s útočnou puškou. Česká policie je stíhá na svobodě. foto: Facebook, archiv T. F.
Andrea Krulišová (pátá zleva) pózuje na setkání proruské domobrany s útočnou puškou. Česká policie je stíhá na svobodě. foto: Facebook, archiv T. F.

„I na mě zpočátku působili Českoslovenští vojáci v záloze jako nevinní pomatenci. Až do okamžiku, dokud se mi informace o nich nezačaly skládat do uceleného obrazu. Jejich bojová cvičení, často se střelnými zbraněmi, měla stejný účel jako posílání jednotlivých členů na Donbas: připravovali se na boj,“ popisuje válečný reportér a redaktor slovenského Denníku N Tomáš Forró.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Česku vypukla 17. dubna kauza Vrbětice‚ když politici oznámili veřejnosti, že za výbuchem muničního skladu v roce 2014 stojí agenti ruské vojenské rozvědky. O čtyři dny později se však udála ještě další velká věc, která také souvisí s Ruskem.

Čeští policisté v ten den pozatýkali členy polovojenské organizace Českoslovenští vojáci v záloze. Mnozí z nich bojovali od roku 2017 ve službách takzvané Doněcké lidové republiky podporované Ruskem proti ukrajinské armádě. A minimálně jeden z nich se pak beztrestně vrátil domů jako ruský trojský kůň – s výcvikem ve skutečné válce, připravený bojovat na domácí půdě za ruské zájmy.

Policejní akce byla zjevně připravována déle: v tutéž hodinu v různých částech Prahy a na dalších místech vstoupili policisté do bytů vedení této organizace, provedli domovní prohlídky, odvezli dotyčné v poutech do vazby a obvinili z terorismu, jeho podpory a financování. Hrozí jim tresty od deseti do dvaceti let.

Všichni obvinění byli postavami z mé reportáže publikované v českých a slovenských médiích v červnu 2019. Měl bych být jako novinář i jako občan spokojen: nebezpeční lidé jsou za mřížemi a moje investigativní práce nevyšla nazmar. Faktem však zůstává, že policii trvalo zatčení podezřelých dlouhé dva roky. A to stále ještě můžeme mluvit o úspěchu, protože se zdá, že slovenská NAKA podobné případy zanedbává. Co je příčinou nečinnosti našich orgánů?

Usměvavý důchodce

Onoho 21. dubna jsem byl shodou okolností v Praze. Když jsem se dozvěděl o policejním zátahu, vydal jsem se do

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Ruský vliv v ČR

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější