Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hrozí mi tu trest smrti.“ Bělorusko donutilo přistát civilní boeing a zadrželo novináře

Režim Alexandra Lukašenka po loňských volbách řadu svých odpůrců uvěznil nebo vyhnal do exilu. Foto: Pul pervogo
Režim Alexandra Lukašenka po loňských volbách řadu svých odpůrců uvěznil nebo vyhnal do exilu. Foto: Pul pervogo

Za bezprecedentní akt státního terorismu označují některé státy dnešní kroky totalitního Běloruska – tamní režim přiměl k přistání let společnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, na letišti v Minsku pak tamní bezpečnostní složky zadržely zakladatele opozičního kanálu Nexta Ramana Prataseviče. České ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolá běloruského velvyslance.

Let FR4978, který mířil z Atén do litevského Vilniusu, měl přistát hodinu po poledni. Nedaleko před cílem však prudce změnil směr na východ a ve 13.15 místního času dosedl v běloruské metropoli Minsku. Letiště pak napsalo, že kapitán požádal o nouzové přistání kvůli zprávě, že na palubě je výbušnina.

Podle záznamu letu v aplikaci Flightradar se už Boeing 737 blížil k Vilniusu, když se náhle vydal k mnohem vzdálenějšímu Minsku. Jak se posléze ukázalo, běloruské letectvo vyslalo k civilnímu stroji stíhačku MiG-29, která jej doprovodila. Příkaz prý podepsal osobně prezident Alexandr Lukašenko. Piloti tak zřejmě neměli příliš na výběr, kde nouzové přistání uskuteční.

Pasažéři museli z letounu vystoupit, žádná bomba se při prohlídkách nenašla. Ostatně, jak sdělila ruskému listu Novaja gazeta společnost Ryanair, na údajné nebezpečí posádku upozornili přímo běloruští dispečeři. Místo toho běloruská policie zadržela jednoho z cestujících – Ramana Prataseviče, zakladatele projektu Nexta.

Tento telegramový kanál sehrál klíčovou roli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější