Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brněnský orloj: Zahájení kampaně jako autokino, letiště, z něhož nic nelétá, a blahořečení chrabrého obránce

Brněnský orloj. Foto: Brno.cz
Brněnský orloj. Foto: Brno.cz

Z Brna v posledních dnech přicházely znepokojivé i uklidňující zprávy. Koalice Spolu zde zahájila předvolební kampaň, ze které měl radost i její koaliční partner, spolek Brno autem. Zbrojovka opět spadla do druhé ligy. Rozrušení kardinála Duky soud nevyhodnotil jako závažné a Brňané se mohou těšit na dalšího svého svatého. Čtěte náš pravidelný zpravodaj z největšího města v Česku (Praha je kraj).

Nejprve znepokojující zpráva: orloj na náměstí Svobody se přehřívá, přišel proto o svoji špičku, kterou opraváři nahradili speciálním krytem, po brněnsku deklem.

Na závadu se přišlo tak, že zaměstnanci Technických sítí Brno při pravidelné kontrole uslyšeli podivné zvuky a zjistili, že se začaly přehřívat motory, které otáčejí s jednotlivými částmi orloje. Výměna ložisek potrvá asi do poloviny června, ale kuličky budou z orloje padat každý den v jedenáct hodin i nadále.

Z politiky

Ve středu v Brně, domovském městě předsedy ODS Petra Fialy, zahájila předvolební kampaň do Sněmovny koalice Spolu. Na Moravském náměstí se sešli nejen předsedkyně a předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ale začátek kampaně přišli podpořit všichni, kdo ve stranách něco znamenají, a to i na komunální úrovni.

A zahájení to bylo vskutku velkolepé, takové „americké“ – pozitivní, hrající barvami, veselé, se zářnou budoucností, kterou voličům nabízejí tyto konzervativní či středové strany.

Ve srovnání s koalicí Pirátů a Starostů, která zahajovala kampaň o den dříve na pražském nábřeží naproti Strakově akademii (doslova) jako jeden muž středního věku ve stejných oblecích, byla sestava koalice Spolu pestrá věkem, promíchaná genderově i na úrovni město/venkov, běžní příznivci stran se mohli při zahájení ocitnout třeba vedle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL).

Ze zahájení musel mít radost taky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brněnský orloj

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější