Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evangelium vnímám jako magii z Harryho Pottera, říká režisér psychologického snímku Zjevení

Film mezi nebem a zemí. Foto: Artcam
Film mezi nebem a zemí. Foto: Artcam

Režisér Xavier Giannoli svým filmem zkoumá otázky víry a hranice pravdy. Je vidět, že vnuk ministra ve vládě de Gaulla má svá témata dobře promyšlená, ačkoliv na první pohled znějí provokativně.

Vincent Lindon hraje ve snímku Zjevení neohroženého válečného novináře Jacquese. Během práce na reportáži na Blízkém východě ho zraní výbuch bomby, který zároveň usmrtí Jacquesova fotografa. Zničený muž se vrací do Francie a tady přijímá nezvyklé poslání. Pro Vatikán hodlá vyšetřit, zda šestnáctiletá Anna (Galatéa Bellugi) zažila božské zjevení Panny Marie, jak sama tvrdí, nebo zda si všechno vymyslela. Jacques, zvyklý na krev, kulky a boj, se tak náhle ocitá ve zcela odlišném prostředí – na francouzském venkově, kde existuje láska a pochopení. Ovšem zároveň se ukazuje, že každý tu má vlastní motivaci, proč by Anna zjevení mít měla, či nikoli.

„Věděl jsem o tom, že tato vyšetřování domnělých zázraků existují,“ vysvětluje Xavier Giannoli svou prvotní inspiraci ke Zjevení, když se potkáváme v honosném pařížském hotelu.

Zároveň podtrhuje důležitost profese hlavního hrdiny: „Válečný novinář pátrá po faktech. Jacques se ale najednou dostává do prostředí, kde fakta nejsou to nejdůležitější.“ Giannoli nezastírá, že v mládí získal křesťanské vzdělání. „To mi však nebrání, abych evangelia nevnímal trochu jako Harryho Pottera – a to si z toho nedělám legraci! Píše se tam ovšem o spoustě zázraků, ten chléb a chůze po moři. U Nového zákona jednoduše vnímám silnou surrealistickou rovinu,“ podotýká režisér. „Ve Zjevení uvádím, že není třeba relikvií, není třeba důkazů. Je vaší volbou, jestli v zázrak uvěříte. Když mám mluvit za sebe, nejsem už dítě… ale tím zase neříkám, že pokud na zjevení věříte, jste nutně dítětem.“

„Ve všech mých filmech se zabývám pravdou a lží,“ přemýšlí Xavier Giannoli. „Možná že se v tom odráží ten náboženský problém. Existuje něco jako křesťanská lež? Pro mě je v tomhle ohledu Zjevení podobné jako Marguerite,“ naráží na svůj nejznámější snímek o bohaté ženě, která milovala zpěv, ale nikdo se jí neodvážil říct, že zpívá falešně. „Snažím se proklestit si cestu k lidské duši, která bojuje s vírou a se samotou.“

Xavier Giannoli. Foto: Shanna Bessonová

Věříte pak vůbec na něco mezi nebem a zemí?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější