Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Je mi z TikToku špatně, je to normální?“ Jak se děti doopravdy cítily před obrazovkami

„Je normální, že se cítím osaměle, i když mám pět set sledujících na Instagramu?“ Foto: Unsplash
„Je normální, že se cítím osaměle, i když mám pět set sledujících na Instagramu?“ Foto: Unsplash

„Děti nám v uplynulém roce říkaly, že scrollují, jen aby scrollovaly, a ptaly se nás: Je normální, že se cítím osaměle, i když mám pět set sledujících na Instagramu? Některé do online světa utíkaly a vlasy si myly jen pro Instagram, jiné pochopily, že s živou komunikací se rozhovor na internetu nedá srovnávat,“ říká Karolína Presová, socioložka a zakladatelka neziskové organizace Replug.me, která děti i dospělé učí zdravým digitálním návykům. S jakým vztahem k technologiím se děti vracejí do škol? U jakých momentů si na seminářích řekla, že si zaděláváme na velký problém? A jak dětem můžeme pomoci vrátit se do offline života?

České děti se vracejí do školních lavic – už pár týdnů do škol chodí první a druhý stupeň základních škol, od pondělí přibydou i středoškoláci. Jak se jim po měsících strávených za počítači vstávalo od obrazovek?

Myslím, že měly radost. Pro děti a dospívající jsou sociální kontakty velmi důležité, jsem si proto jistá, že ocenili, že se konečně mohou setkat s kamarády.

Když jsme během pandemie pracovali s dětmi, právě toto jsme pociťovali jako nejvýraznější problém – navzájem si chyběly, potřebovaly mezi sebou sdílet své radosti i potíže. A dobrá zpráva je, že z toho, co nám říkaly, se zdá, že si během lockdownu uvědomily, že online komunikace se s tou fyzickou vůbec nedá srovnávat.

Se svým vzdělávacím projektem dětem i dospělým pomáháte budovat zdravý vztah mezi námi a technologiemi. Asi se shodneme, že zdravý vztah spočívá zejména v tom, že člověk ví, kdy má technologii z rukou odložit a už se k ní nevracet. Dokázaly tohle děti během lockdownu?

Rozhodně to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko, Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví

V tomto okamžiku nejčtenější