Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč příští rok nebudou Zlaté glóby a proč za to nemohou neomarxisté?

Scarlett Johansson na loňském ceremoniálu Zlatých globů. Následně prohlásila, že byla terčem sexistických poznámek. Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP/Invision
Scarlett Johansson na loňském ceremoniálu Zlatých globů. Následně prohlásila, že byla terčem sexistických poznámek. Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP/Invision

Komentář: Ještě před dvěma měsíci byly Zlaté glóby druhou největší událostí v Hollywoodu. Filmové ceny byly vlivné, prestižní a jako předskokan Oscarů náležitě oceňované. Ale to už je minulost, příští rok se žádné Zlaté glóby konat nebudou. Důvodem není pandemie. Není to ani „válka o rasovou korektnost, která zničila prestižní ceny“, jak psaly Lidové noviny.

Protože článek na Lidovky.cz se kromě ironických komentářů, rámování a absence kontextu tváří jako zpravodajsky korektní text, čtenář si zapamatuje zejména tento narativ: v Hollywoodu s Glóby nikdo neměl problém, ale staly se trnem v oku neomarxistickým bojovníkům za politickou korektnost. Začalo jim vadit, že o cenách rozhoduje Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Má pouze 87 členů a zcela nepochopitelně ani jednoho Afroameričana. Pro srovnání, Akademie, která byla v minulosti kritizována za nedostatečnou diverzitu, a která uděluje Oscary, má více než 9000 členů.

Podle českého webu zahájila hon na HFPA norská novinářka Kjersti Flaaová, která si na organizaci stěžovala poté, co ji odmítla přijmout za členku. O fungování exkluzivního klubu se začal zajímat deník Los Angeles Times, který zahájil „vyšetřování“. Připojily se k němu celebrity, veřejnost i aktivisté z hnutí Time’s Up.

HFPA projevila dobrou vůli. Slíbila, že během roku a půl zvýší počet svých členů o polovinu a bude dbát na zastoupení menšin. Najala poradce pro rasovou rozmanitost. „I to ale bylo málo,“ komentují Lidovky.

Text dále popisuje hon na Zlaté glóby. Organizaci nepomohlo ani to, že se její šéf Philip Berk vyjadřoval hanlivě o hnutí Black Lives Matter a v e-mailech označil jeho vůdkyni Patrisse Cullorsovou za „trénovanou marxistku“.

Na konci února se konal zpackaný

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Komentáře, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější