Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Soukromí, které máme nyní, je pod palbou a nejspíš brzy zmizí, říká digitální sociolog

Google začínal jako internetový prohlížeč, ale nyní je to téměř operační systém pro celou planetu, říká Simon Lindgren. Foto: archiv S. L.
Google začínal jako internetový prohlížeč, ale nyní je to téměř operační systém pro celou planetu, říká Simon Lindgren. Foto: archiv S. L.

Budoucí etické problémy se nejspíš budou týkat datafikace. Zejména toho, jak velcí internetoví giganti přebalují naše životy do nul a jedniček a prodávají je dál, tvrdí švédský profesor z univerzity v Umea, Simon Lindgren. Našemu chování v online světě se věnuje už několik let, v roce 2017 mu na toto téma vyšla kniha Digitální média a společnost.

Ve vaší knize jste mluvil o tom, jak online svět přispívá k změně ve společnosti. Urychlila tento proces pandemie?

Ukázala nám, jak urgentní je být jeho součástí. Předtím tu mohly existovat skupiny, které neměly rády online setkání, ale teď nemají na výběr a třeba jim to ukáže, že to není tak špatné. Dokonce někteří starší lidé, kteří s počítačem neuměli zacházet se díky pandemii naučili digitální média používat. Nejen kvůli nákupům, ale třeba i kvůli tomu, aby se mohli znovu setkat s rodinou.

Změnili jsme tedy i to, jak se na internetu chováme?

Všechno, co děláme nyní, tu existovalo i před pandemií. Věděli jsme, že můžeme nakupovat nebo se dívat na filmy online. Nejde o nový trend, spíš o znásobení toho starého. Dříve jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější