Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se uprostřed polarizovaného světa vyhnout jednostrannosti? Odpověď nabízí v nové knize Jiří Přibáň

Karel Hvížďala řeší s Jiřím Přibáněm v knize témata, která za další dialog rozhodně stojí. Foto: Wikimedia Commons
Karel Hvížďala řeší s Jiřím Přibáněm v knize témata, která za další dialog rozhodně stojí. Foto: Wikimedia Commons

Filozof, právník a sociolog, který ve svých českých knihách nejčastěji cituje literáty jako Albert Camus a Milan Kundera. Tvrdí, že se o společnosti často více dozvíte z literatury krásné než té odborné. I tak by se dal charakterizovat Jiří Přibáň, profesor na univerzitě ve velšském Cardiffu, kterému nedávno vyšla nová kniha rozhovorů s názvem Hledání odpovědnosti: Dialog. Jeho partnerem byl přitom už potřetí Karel Hvížďala, žijící český klasik žánru knižních rozhovorů.

Centrální téma knihy, odpovědnost, je v ní navázáno na covidovou krizi a její společenské důsledky. Díky ní totiž může být i úspěšný politik se sofistikovaně budovaným mediálním obrazem demaskován jako „poslušná marketingová loutka“, která se chvílemi nezodpovědně chvástá a chvílemi zase hraje na city občanů v podlézavých televizních projevech. V návaznosti na to tedy autoři zkoumají odpovědnost nejen ve smyslu politickém a občanském, ale i mnohem obecněji. Kniha tak vlastně – primárně z hlediska sociologa práva – popisuje fungování současné společnosti i její normy.

Svůj úkol si přitom Přibáň nijak nezjednodušuje a neusnadňuje: připouští kupříkladu, že neexistuje jedna jediná norma platná pro všechny společenské sféry. Zdůrazňuje, že společnost je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější