Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Štípání dřeva a nenávist na ledě jsou fuč. Politiku sem netahejme, mírní hokejisté emoce před zápasem s Rusy

Trénink české hokejové reprezentace 20. května 2021 na mistrovství světa v Rize. Foto: ČTK
Trénink české hokejové reprezentace 20. května 2021 na mistrovství světa v Rize. Foto: ČTK

Začíná mistrovství světa v hokeji, které český tým odstartuje proti Rusům v době, kdy země prezidenta Vladimira Putina zařadila Česko na seznam nepřátelských zemí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sobotní generálku na blížící se mistrovství světa zvládli čeští hokejisté na výbornou, tisícovka diváků viděla v pražské O2 Areně kromě výhry 4:0 nad Ruskem také dvě šarvátky. V pátek se oba týmy potkají znovu, dějištěm zahajovacího utkání hokejového šampionátu bude tentokrát lotyšská Riga. A dá se očekávat, že se fanoušci dočkají ostrých soubojů i tentokrát.

„Hráč si nemůže nechat některé věci líbit, musí trošku vystoupit,“ vrátil se k pěstním soubojům v sobotním duelu útočník Tomáš Zohorna, který v týmu plní roli zástupce kapitána a který se jedné z potyček na ledě sám aktivně zúčastnil. „Není to nic, s čím bychom chtěli proti Rusům začínat i v pátek, ale na druhou stranu nepůjdeme do zápasu s tím, že se budeme bát.“

A to ani po událostech posledních týdnů, během nichž vyšlo najevo zapojení ruské vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Rusko v návaznosti na vyhoštění svých diplomatů z Prahy dokonce přidalo Českou republiku na seznam nepřátelských zemí. Mezi hráči však zůstává na prvním místě hokej.

Současná rivalita mezi českými a ruskými hokejisty se tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Kauza Vrbětice

Rusko

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější