Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Johne, sním tvoje játra.“ Jak poznáte, že už jste v Arménii jako doma?

Slavíme jeden z letních svátků. Foto: Monika Durajová, Deník N
Slavíme jeden z letních svátků. Foto: Monika Durajová, Deník N

Arménský deník Moniky Durajové: Arméni patří mezi nejpohostinnější národy. Pozvání domů na večeři od úplných cizinců nebo ochota dojít s neznámým, který se ptal jen na směr cesty, až k jeho cílové destinaci jsou věci, se kterými se potkáte už ode dne číslo jedna v této jihokavkazské zemi. Jakmile se však začnete učit arménsky, otevře se vám úplně jiný svět. Když na vás začnou Arméni volat „Johne“ nebo „játra“, už nejste jen host – Arméni si vás adoptovali.

Kavkazské národy jsou velmi pohostinné a přátelské a Arménie v tomto není výjimkou. Arméni věří, že host je božím poslem, a čím lépe se k němu budou chovat, tím více štěstí a prosperity se jim dostane. Pohostit cizího člověka, pozvat ho k sobě domů nebo ho osobně dovézt třeba i přes půlku země jsou zcela běžné věci.

Tato malá země je navíc etnicky téměř homogenní, z 98 % ji tvoří etničtí Arméni a cizince, nejlépe blonďatého, vysokého a neopáleného, zde opravdu poznají snadno. Své o tom ví každý, kdo v této jihokavkazské zemi strávil byť i jen jeden den.

Když se do Arménie přímo přestěhujete, jejich proslulá pohostinnost se potom začne projevovat i snahou integrovat vás mezi sebe. A není lepší integrace než přes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Arménský deník

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější