Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Američané dovolí dostavět Nord Stream 2, Rusové to ale do německých voleb nestihnou

Zbývá položit posledních pár kilometrů potrubí. Do voleb v Německu to ale Rusové nejspíš nestihnou. A to je problém. Foto: Jürgen Mangelsdorf, Flickr, CC BY-NC 2.0
Zbývá položit posledních pár kilometrů potrubí. Do voleb v Německu to ale Rusové nejspíš nestihnou. A to je problém. Foto: Jürgen Mangelsdorf, Flickr, CC BY-NC 2.0

USA zmírnily postoj vůči kontroverznímu ruskému plynovodu Nord Stream 2. Ten by se dal přirovnat k chytré horákyni: s plynovodem nesouhlasí, ale na sankcích pro firmu, která ho staví, přestali trvat. Rusko jásá, spěchá a bojí se německých Zelených.

Spojené státy už netrvají na sankcích pro firmu Nord Stream 2 AG, která staví plynovod Nord Stream 2, ani pro jejího ředitele, byť je jím bývalý východoněmecký komunistický agent Matthias Warning.

Kontroverzní plynovod, který spojuje Rusko s Německem, je americké vládě trnem v oku, protože podle ní posiluje kontrolu Ruska nad Evropou. Nyní je až na posledních pět procent úseku téměř dokončený.

Nord Stream

  • po dokončení dva plynovody: Nord Stream 1 (funguje od roku 2012) a 2 (před dokončením),
  • oba prostřednictvím Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG většinově, resp. z poloviny vlastní ruská energetická firma Gazprom, vlastněná většinově ruskou vládou,
  • plynovody po mořském dně obcházejí evropské státy, zejména Ukrajinu, a vedou z Ruska přímo do Německa,
  • v části EU a v USA vyvolávají obavy z oslabení evropské bezpečnosti Ruskem.

Americký prezident Joe Biden otevřeně řekl, že je proti dokončení Nord Streamu 2, a plynovod se stal i tématem během schvalování nominace Antonyho Blinkena do funkce ministra zahraničí USA. „Jsem odhodlán udělat vše, abych zabránil dokončení plynovodu Nord Stream 2,“ prohlásil tehdy Blinken.

Jenže o dokončení plynovodu se zasazuje německá kancléřka Angela Merkelová a vláda Joea Bidena stojí o to, aby si napravila vztahy s Berlínem poškozené působením předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

A tak se oba státníci shodli na tom, že je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Evropská unie

Německo

Rusko

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější