Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Naši civilizaci stojí za to hájit před islamizací, politická korektnost vede k autocenzuře, říká Ouředník

Patrik Ouředník. Foto: Jindřich Nosek
Patrik Ouředník. Foto: Jindřich Nosek

Tři otázky pro Patrika Ouředníka

Ač žije ve Francii, ovlivňuje Patrik Ouředník již celá desetiletí domácí společnost svými břitkými myšlenkami a neortodoxními knihami na pomezí jazykovědy, historie a kultury. Do mnoha jazyků byly přeloženy jeho svérázně pojaté dějiny 20. století Europeana. Právě tato kniha nás pobídla k otázkám, jak autor European (jde o množné číslo) hledí na dnešní svět.

1.  Europeana končí Fukuyamovým prohlášením o konci dějin, ovšem Evropa krátce poté zažila dva velmi dějinné okamžiky – 11. září 2001 a ekonomickou krizi. Vypadalo to dříve, že se blížíme poměrně bezpečné budoucnosti plné ekologických ohledů, politické korektnosti a pohodlnějšího života díky technologiím. Nyní to vypadá, že nás čekají stále složitější doby. Kudy by asi příběh European pokračoval?

Europeana nekončí Fukuyamovým prohlášením, nýbrž ironickým antifukuyamovským ujištěním – „Ale hodně lidí tu teorii neznalo a dál dělali dějiny, jako by se nechumelilo.“ Fukuyamova teorie byla velmi nedotažená záležitost a fakt, že se jí dostalo takové pozornosti, je pro mě dokladem o všeobecném zhloupnutí západního světa. Konec dějin ohlašoval v minulosti kdekdo, od starozákonních proroků k Leninovi a Hitlerovi, ale to všechno jsme jaksi vytěsnali z paměti.

Složité doby jsou přirozenou konstantou dějin. Čas od času, jednou dvakrát za století, podlehne ta která společnost pocitu, že lepší (jednodušší) budoucnost je na dosah, stačí natáhnout ruku – ale po tomhle typu nadějí přichází zákonitě deziluze, neboť překonání jedněch problémů s sebou nevyhnutelně nese zrod jiných. Což neznamená, že vše je stejné a zaměnitelné; jsou periody, ve kterých se nám žije snáz (nikoli nutně smysluplněji), jsou politické režimy, které nám ponechávají více prostoru k životu a k myšlení než jiné. Ale žádná doba a žádný politický režim nás neochrání před složitostí.

Jak by Europeana pokračovala v první pětině

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

100 let Československa - speciální vydání Deníku N

Česko, Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější