Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jakou budoucnost nabízí Česku opozice? Porovnali jsme programy obou koalic

Koalice Spolu i pakt Pirátů se Starosty chtějí vyhrát volby a sestavit vládu. Prošli jsme jejich programy. Foto: ČTK
Koalice Spolu i pakt Pirátů se Starosty chtějí vyhrát volby a sestavit vládu. Prošli jsme jejich programy. Foto: ČTK

Oba opoziční bloky už představily své vize, se kterými jdou do říjnových voleb. Jak se chtějí popasovat s rostoucím státním dluhem, mezinárodní nestabilitou nebo nerovností šancí? V čem se shodnou, a v čem naopak liší? Přinášíme srovnání klíčových částí jejich programů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ať už volby vyhraje kdokoliv, bude muset řešit rekordní schodek rozpočtu. Koalice Spolu má finance hned jako první bod svého programu. Chce například změnit zákon o rozpočtové odpovědnosti na ústavní. Plánuje také zavést pravidlo, aby politici nemohli výdaje „populisticky zvyšovat bez ohledu na příjmy“.

Není však zcela jasné, jakými konkrétními kroky Spolu hodlá peníze získat. Zmiňuje například, že spotřební daně budou „zohledňovat škodlivost produktu“. Hovoří také o nutnosti boje s daňovými ráji, nelegálním hazardem i odlivem dividend do zahraničí.

Úspory by mohla přinést penzijní reforma, kdy část důchodu bude garantovat stát, jedním procentem budou moci přispět členové rodiny a zbytek by mělo představovat státem podporované penzijní spoření. Obě formace chtějí odměňovat pracující seniory.

Koalice Pirátů a Starostů seniorům garantuje, že jejich penze nesníží. Kromě toho chce vytvořit fond, kde by si mohli spořit další peníze.

Více peněz do rozpočtu by podle těchto stran měli odvádět digitální giganti. Zdanit by chtěli také nepříznivé dopady průmyslu na životní prostředí – více by měly platit například firmy, které těží nerostné suroviny.

Další finance do státní kasy si slibují od

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější