Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tajná zpráva BIS o Vrběticích ležela na Hradě deset dní. Prezident ji nečetl, zřejmě mu o ní ani neřekli

Prezident Miloš Zeman a kancléř Vratislav Mynář, který s tajnými zprávami nakládat nesmí. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman a kancléř Vratislav Mynář, který s tajnými zprávami nakládat nesmí. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman říkal pravdu, když tvrdil, že se o kauze Vrbětice dozvěděl až 17. dubna od premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka. Tajná zpráva Bezpečnostní informační služby o zapojení Ruska do výbuchů ve Vrběticích sice na Hrad došla o deset dní dříve, jenže prezident si ji nepřečetl. Podle několika zdrojů Deníku N mu o ní neřekli.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tajná zpráva o tom, že za výbuchy ve Vrběticích stojí tajní agenti ruské vojenské rozvědky GRU, přišla na Hrad 7. dubna, kdy se informace dozvěděli i vybraní členové vlády. Jenže v CNN Prima News pak Zeman tvrdil, že se s případem seznámil až v sobotu 17. dubna, kdy ho Babiš s Hamáčkem informovali o plánovaném vyhoštění 18 ruských diplomatů.

Jak nyní zjistil Deník N, prezident mluvil pravdu. Zpráva sice 7. dubna z Bezpečnostní informační služby na Hrad přišla, byla zaevidována a odnesena na místo, kde si prezident takovéto zprávy přebírá a čte – jenže Zeman si ji nepřečetl.

Deníku N to potvrdilo pět zdrojů, které jsou s děním na Hradě detailně obeznámeny. Podle nich prezidentovi o zásadní zprávě neřekli.

„Ano, bylo to doručené na Hrad, ale nedali to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější