Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pseudoobhájci svobody slova ji utloukají dvojím metrem. Nenávist je ale nenávistí vždy

Obhajoba svobody hlásat nenávist, ale jen tu správnou. O čem svědčí dvojí metr samozvaných bojovníků proti cenzuře? Foto: Adobe Stock
Obhajoba svobody hlásat nenávist, ale jen tu správnou. O čem svědčí dvojí metr samozvaných bojovníků proti cenzuře? Foto: Adobe Stock

Komentář Jana Moláčka: Evergreenem veřejné debaty poslední doby jsou varování před ohrožením svobody slova. Ta ale v některých případech, kdy by člověk čekal, že se ozvou, naopak nápadně umlknou.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Minulý týden projelo ulicemi severního Londýna několik aut polepených palestinskými vlajkami. Jejich jízdu zachytila amatérská videa, která se v neděli objevila na sociálních sítích. Jsou na nich slyšet antisemitské urážky, nenávistná hesla a výzvy k násilí proti Židům.

Incident okamžitě odsoudila britská ministryně vnitra, ministr zahraničí i premiér Boris Johnson.

Londýnská policie okamžitě jednala. Nasadila do akce vrtulník, konvoj vypátrala, zastavila, zatkla čtyři muže a poslala je do vazby. Jsou podezřelí z rasově motivovaného narušování veřejného pořádku. „Toto chování je naprosto šokující a nebudeme ho tolerovat,“ sdělil mimo jiné šéf policejní operace v tiskové zprávě.

Až potud všechno v pořádku. Politici i úřady v Londýně zareagovali přesně, jak je v podobných případech třeba. Nelze jim než zatleskat.

Na incidentu je ale velmi nápadná jiná věc. A sice

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější