Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co kdyby Inkové na počátku novověku dobyli Evropu? Další velká hra Laurenta Bineta s historií

Každý z románů Laurenta Bineta vyvolá značný ohlas. Foto: G. Garit, Wikimedia
Každý z románů Laurenta Bineta vyvolá značný ohlas. Foto: G. Garit, Wikimedia

Francouzský spisovatel se prosadil už knihou o operaci Anthropoid a popravě Reinharda Heydricha HHhH. Nyní vychází česky jeho třetí román Civilizace, oceněný Prix de l’Académie francaise.

Ve svých předchozích knihách Laurent Binet prokázal, že umí vyprávět poutavé příběhy, ale také se při psaní královsky bavit a tuto kvalitu zprostředkovat i čtenářům. Román Civilizace z roku 2019 na první pohled zábavnost Binetových textů maximalizuje. Jeho ztvárnění „konkvisty naruby“ totiž není románem v klasickém slova smyslu, ale především úžasnou až rozmařile pestrou přehlídkou literárních i historických vtípků a narážek. Přistupovat však ke knize pouze jako k hříčce by byla chyba.

Alternativní historie jsou dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších subžánrů fantastiky. Stručně řečeno se jedná o příběhy ze světa, který se od toho našeho liší jen nějakou konkrétní změnou zasazenou do minulosti. Nejčastěji jsou to rozdílné výsledky velkých bitev, ale může se jednat i o předčasné uvedení některého zásadního vynálezu nebo objev jiných fyzikálních zákonů. A tak Harry Turtledove sepsal dějiny druhé světové války, do jejíhož průběhu zasáhla mimozemská invaze. Paul J. McAuley v Pasqualově andělu učinil renesanční Florencii díky da Vinciho objevům průmyslovou velmocí. A zakladatelé kyberpunku William Gibson a Bruce Sterling se v Mašině zázraků zamysleli, co by způsobil Charles Babbage, kdyby skutečně sestavil funkční počítač.

Atraktivita alternativních dějin

Může se tedy jednat o přímočaré příběhy založené čistě na barvitých atrakcích (Otto Skorzeny vs. létající talíř! Evropě stále vládnou Římané!). Ty navíc často pracují s národním cítěním. Například Jan Kotouč v Českých zemích představil Česko-slovenské království

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější