Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hvězdy v elektroautech zdolají poušť, led i prales, show má varovat před destrukcí planety

Všech devět týmů závodí ve stejném voze, který pohání elektrická energie z baterií. Foto: Facebook.com/ExtremeELive
Všech devět týmů závodí ve stejném voze, který pohání elektrická energie z baterií. Foto: Facebook.com/ExtremeELive

Na konci května se u Růžového jezera v Senegalu pojede druhý podnik závodní série Extreme E, která přilákala hvězdná jména motosportu do automobilů poháněných elektrickou energií. Podnik, který má upozornit na klimatické změny, pro Deník N hodnotí motorističtí novináři.

Díky elektrifikaci automobilového průmyslu by se měly v budoucnu snížit emisní limity, které jsou rozhodující při zmírňování klimatické změny. Každým rokem přibývají modely automobilů zavedených značek, které přecházejí ze spalovacích motorů na ty elektrické.

I proto vznikají závody jako formule E, což je obdoba slavné formule 1, nebo podniky, které mají upozornit i na ekologické aspekty. Konkrétně jde o seriál Extreme E, který je neobvyklý i tím, že každý z devíti týmů musel angažovat jednoho jezdce a jednu jezdkyni. Ti se během závodů střídají za volantem.

Nejdůležitějším poselstvím podniku je ale upozornit na zhoršující se klimatické podmínky na celém světě, které jsou nejpatrnější právě v oblastech, kde se už letos jelo a také pojede. Úvodní závod proběhl na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Automobily

Ekologie

Klimatická krize

Rozhovory

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější