Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Létat s hurricanem bude pocta. Ten neseženete přes inzerát, říká český pilot, který usedne za jeho řízením

Stíhací letoun Hawker Hurricane v denním zbarvení verze Mk.IIc Karla Kuttelwaschera. Foto: Letecké muzeum Točná
Stíhací letoun Hawker Hurricane v denním zbarvení verze Mk.IIc Karla Kuttelwaschera. Foto: Letecké muzeum Točná

Česko se brzy zařadí mezi úzký klub zemí, na jejichž území bude „bydlet“ letuschopná druhoválečná stíhačka Hawker Hurricane. „Já vždycky říkám, že je radost s tím létat, ale že to letadlo nebylo stvořené pro radost. Je to stroj na válku. Ale samozřejmě je to privilegium,“ popisuje v rozhovoru pro Deník N Jiří Horák, jeden z českých pilotů, kteří budou hurricane řídit.

Zvenku to tak možná nevypadá, ale zpráva, že v Česku bude mít domovské sídlo zrekonstruovaný válečný letoun Hawker Hurricane, je pro komunitu letců a příznivců vojenské historie mimořádná. Těchto letounů je jen hrstka. Tři Češi se navíc naučí letoun vbrzku pilotovat. Deník N hovořil s jedním z nich.

Zeptám se na začátek hlavně na to, jestli tu tiskovou zprávu chápu dobře: letuschopná válečná stíhačka Hawker Hurricane bude domovsky sídlit v České republice – je to tak?

Přesně tak. Není ještě známé přesné datum od kdy (přelet pořízeného stroje z Belgie by měl být koncem května, pozn. red.), záleží na počasí, ale bude na Točné (letiště na jihu Prahy, pozn. red.) a bude tam stále. Je to trochu odlišný koncept než se spitfirem Stevena Steada, se kterým poslední roky také létáme v Česku a který je přes rok hangárovaný v Plzni. Točná bude pro hurricane nový domov.

Včetně servisu?

Ten jediný bude přes kontrakt řešený v Belgii. Pro nás je lepší do servisu doletět, než aby technici jezdili sem.

Letiště a Letecké Muzeum Točná se rozhodlo nezveřejnit, kdo přesně a kolik peněz za letuschopnou stíhačku ze druhé světové války zaplatil. Projekt hurricanu v Česku je společný česko-belgický podnik – letounu zůstane belgická registrace. Majitelem budou belgická společnost Flying Aces Services & Training a Letecké muzeum Točná.

Jak se stane, že se podaří zakoupit letuschopný hurricane? Když se podívám na letuschopné stroje, je to násobně větší vzácnost než u spitfirů. Jak se jej podařilo získat?

Nemůžu popsat všechny detaily, nicméně zadání bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Historie

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější