Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sociální sítě se nenávistí jen hemží, ale mazat „v Rusku se žije báječně“ je moc, říkají ústavní právníci o Klausově návrhu

Foto: ČTK/AP
Foto: ČTK/AP

Česko bude před volbami do Evropského parlamentu řešit nové téma. Poslanec ODS Václav Klaus s pomocí tří desítek zákonodárců navrhl zákon, který by zakázal sociálním sítím mazat „nepohodlné“ příspěvky. Ačkoliv to Klaus vylučuje, není jasné, zda by zákon nedopadl na samotné uživatele sítí a také na média. Ani to, jak by se vymáhal.

Na českém Facebooku zřejmě není známější stránka sdružující lidi vyřazené z diskuse s názorovými oponenty než „Tomio Okamura mi dal ban“. Lidé na ní sdíleli zkušenosti s tím, jak jim správci stránky šéfa SPD smazali příspěvky nebo rovnou znemožnili přístup.

Možná se o ní bude mluvit už jen v minulém čase. Ve stejné době, kdy poslanec ODS Václav Klaus za pomoci tří desítek dalších zákonodárců (včetně pěti z SPD) navrhl zákon zakazující mazání příspěvků, stránku Facebook zablokoval, protože obdržel podněty, že se někomu nelíbí. Slovníkem navrhovatelů zákona by šlo říci, že ji „udavači nahlásili cenzorovi“.

Není to jediná ilustrace tažení skupiny poslanců za cílem „zákazu cenzury“. Pod návrhem je podepsaný i komunista Zdeněk Ondráček, který nikdy veřejně nelitoval toho, že v mládí v policejní uniformě bil lidi s protikomunistickým smýšlením a který svého času navrhoval, aby lidé za „urážku hlavy státu“ šli do vězení. A když publicista Patrick Zandl napsal na Klausův facebookový účet, že mu návrh přijde pochybný, příspěvek krátce nato zmizel.

Co přesně v návrhu stojí? Cílí na „provozovatele či správce veřejně přístupné elektronické sociální sítě či jiné platformy umožňující uživatelům okamžité sdílení jimi vytvořeného obsahu používané více než sto tisíci registrovanými uživateli“. Pokud někdo takový neoprávněně odstraní, zakáže či znepřístupní cizí příspěvek, který není v hrubém rozporu s trestními předpisy nebo s dobrými mravy, může skončit na tři roky ve vězení, případně s trestem zákazu činnosti nebo finančním postihem. Pokud tak neučiní v úmyslu „ztížit či zmařit svobodnou veřejnou diskusi“, jednalo by se „jen“ o přestupek.

V návrhu schází, kdo je míněn provozovatelem či správcem sítě nebo platformy. Okamžité sdílení vytvořeného obsahu totiž umožňují například i diskusní servery, včetně některých velkých zpravodajských webů. „Jde o provozovatele těch sítí, firmy, které síť provozují a vydělávají tím peníze. Nemíří to na uživatele sítí ani na média,“ řekl Václav Klaus mladší v rozhovoru pro Deník N.

Jenže v důvodové zprávě stojí něco trochu jiného – a sice, že za provozovatele či správce je nutné považovat každého, kdo má oprávnění fyzicky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější