Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Navzdory Babišovu střetu zájmu potečou Agrofertu dál miliardy z přímých zemědělských dotací

Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU
Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU

Evropská komise ve svém auditu konstatovala, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a jeho firmám by se neměly proplácet unijní dotace. Holdingu Agrofert přesto klíčový kanál pro získávání unijních peněz zůstává otevřen. Díky přímým platbám na obdělávanou plochu inkasují jeho firmy miliardy korun. Podle informací Deníku N to tak zůstane i nadále.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nárokové zemědělské dotace jsou pro Agrofert stabilním příjmem. Podle unikátní analýzy Deníku N získaly jeho firmy díky tomuto typu podpory od roku 2017 téměř tři miliardy korun. Babišův Agrofert je tak v Česku suverénně největším příjemcem těchto dotací.

V případě takzvaných nenárokových evropských dotací, u nichž se o proplácení jednotlivých projektů musí žádat, mají premiérovy firmy kvůli auditu problém. Evropská komise vyplácení peněz z těchto zdrojů zastavila. Přímé zemědělské platby ale jeho firmy z unijní kasy budou dostávat i nadále. Pravidla Evropské unie o střetu zájmů se sice podle vyjádření Komise pro Deník N týkají všech fondů, ale u nárokových zemědělských dotací není možnost tyto platby zastavit.

„V České republice, stejně jako ve všech členských státech, mají ti, kteří obdělávají půdu,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Střet zájmů Andreje Babiše

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější