Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Teroristé! Biomatky! Kvůli těm, kdo nenechávají očkovat své děti, teď hrozí epidemie spalniček! Akorát že to není pravda

Za minulý rok bylo v Česku zaznamenáno 207 případů onemocnění spalničkami. Více než tři čtvrtiny z toho byli dospělí. Foto: Fotolia
Za minulý rok bylo v Česku zaznamenáno 207 případů onemocnění spalničkami. Více než tři čtvrtiny z toho byli dospělí. Foto: Fotolia

Komentář Petry Jaroměřské: Očkovací inkvizice opět udeřila. Rodiče, kteří nenechávají své děti očkovat, jsou prý jako teroristé a diskuse s nimi je marná. Nikdy je totiž nikdo nepřesvědčí o tom, jak moc se pletou, když nechtějí své děti očkovat. Trpět kvůli nim pak budou ty naše. Hanba jim!

Článkůkomentářů navážejících se do rodičů neočkovaných dětí najdeme zejména v poslední době, kdy roste počet onemocnění spalničkami, bezpočet. Obviňují je, že kvůli nim se u nás opět tato nemoc šíří. S důkazy pro svá tvrzení se příliš neobtěžují. Papír (a internet) snese všechno a „biomatky“, jak se těm, co své děti neočkují, též říká, jsou snadný terč. Tentokrát jsou v tom neočkující rodiče nevinně, ale k tomu se dostaneme.

Jsem přesvědčena, že vyhýbat se povinnému očkování je nebezpečný hazard. Proočkovanost v České republice klesá a je třeba s tím něco dělat, protože by to mohlo způsobit obrovský problém. Pokud ovšem budeme urážet a napadat rodiče, kteří odmítají své děti očkovat, určitě je nepřesvědčíme, aby změnili názor. Efekt bude právě opačný.

Stát v tomto ohledu zaspal a často se nechává vtahovat do podivné hry, kdy námitky jak na straně odpůrců, tak na straně příznivců očkování sklouznou do argumentačních faulů, projevů plných urážek a obviňování druhé skupiny. Váha případných argumentů klesá k nule.

Za vodou jsou jen ti, kteří už spalničky měli

Loni onemocnělo spalničkami už 207 lidí, ukazují poslední data Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Z těchto 207 nemocných bylo 161 dospělých, tedy téměř osmdesát procent. Devět dětí bylo mladších jednoho roku, ty ještě nemohou být proti spalničkám očkovány. Vakcína se podává až od třináctého měsíce věku dítěte. Ve věkové kategorii od jednoho roku do čtyř let onemocnělo šestadvacet dětí.

Odkud tedy pochází současná nákaza, směřuji svůj dotaz na SZÚ s tím, zda za to opravdu mohou rodiče, kteří se rozhodli neočkovat svoje děti, jak se všude píše. Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí ve Státním zdravotním ústavu, říká: „Významnějším zdrojem nákazy dospělých než nemocné malé děti je zavlečení onemocnění ze zahraničí, ať už českými turisty, nebo cizinci přijíždějícími do České republiky.“

Vyšší nemocnost mezi dospělými vysvětluje následovně: „Zkušenosti z poslední doby ukazují, že lidé s delším odstupem od očkování již nejsou dostatečně odolní a mohou onemocnět,“ říká Kynčl.

Odolnost dospělých proti spalničkám výrazně klesá. A to je hlavním důvodem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější