Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šanci stát se slovenským prezidentem má i kontroverzní soudce Harabin spojený s Ficem i Mečiarem

Slovenský soudce, expolitik a kandidát na prezidenta Štefan Harabin a Abraham Lincoln. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Slovenský soudce, expolitik a kandidát na prezidenta Štefan Harabin a Abraham Lincoln. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Kdo je možný příští slovenský prezident Štefan Harabin? Komunistický soudce, porevoluční politik, expředseda Nejvyššího soudu a jeden z nejkontroverznějších lidí, kteří by v červnu rádi v úřadu vystřídali Andreje Kisku. Případ Harabin – profil soudce, který se nikdy necítí poražený a vrací se do politiky, přinesl slovenský Denník N.

Před čtyřmi lety se mnozí na Slovensku radovali, že Štefan Harabin odchází z veřejného prostoru. Ale on roky pracoval na návratu. Vynořil se jako prezidentský kandidát a dnes je v průzkumech volebních preferencí druhý až třetí.

Stalo se to v květnu před čtyřmi lety v Sobrancích. Soudce Štefan Harabin během jednání soudců Nejvyššího soudu pochopil, že se potřetí jeho předsedou už nestane a končí i v Soudní radě, kterou vedl.

Po dlouhých letech suverénního panování ztratil podporu kolegů. Přesněji, podřízených kolegů. Fakticky prohrál. Bylo jasné, že jisté má u Nejvyššího soudu už jen místo řadového soudce. Je to dost pro člověka velkých ambicí bažícího po moci?

Uběhlo jen pár minut a Harabin

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější