Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Polský plán obnovy. Přinese vedle změny daní a tisíce km dálnic i přesun firem do Česka?

Polský vicepremiér Kaczyński a jeho stranický podřízený a vládní nadřízený, premiér Morawiecki. Foto: úřad premiéra, facebook.com/kancelaria.premiera
Polský vicepremiér Kaczyński a jeho stranický podřízený a vládní nadřízený, premiér Morawiecki. Foto: úřad premiéra, facebook.com/kancelaria.premiera

Polská vládní koalice představila tzv. Polski ład neboli polský plán obnovy, hospodářsko-sociální plán pro příští roky, který bude čerpat unijní miliardy. Země by se díky němu měla dostat na životní úroveň států na Západě. Otázkou ale je, jak přesně budou reformy vypadat a zda to pro některé firmy nebude nucený krok do červených čísel. Podle deníku Gazeta Wyborcza se dokonce po představení plánu jedním z nevyhledávanějších hesel na polském internetu stalo „firma v Česku“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Uteče střední třída do České republiky?“ ptá se ekonomický redaktor Karol Rębisz v dnešní Gazetě Wyborcze v reakci na představení polského plánu obnovy.

Jednoznačnou odpověď jeho článek nepřináší, zároveň ale shrnuje, že podnikání středních a menších firem je v Česku už teď z daňového hlediska výhodnější než v Polsku.

A to i přesto, že Česko – jak autor píše – rozhodně není žádným daňovým rájem. Problémem jsou pro Poláky údajně především rozdílné možnosti odepisování nákladů z daní, které si firmy mohou uplatnit.

Podle daňové kalkulačky společnosti Prospectum, která slouží polským podnikatelům v Česku, firma s měsíčními výnosy zhruba 10 000 złotých (asi 56 000 korun) se zhruba tisícovými náklady zaplatí v Polsku daň 2119,17 złotých. V Česku ve stejném případě zaplatí jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější