Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohlo to dopadnout mnohem lépe. Selhala WHO i většina vlád, říká o pandemii zpráva Nezávislého panelu

Před onkologickou klinikou ve Wu-chanu, nouzově předělanou na covidovou nemocnici, čekají 15. února 2020 zdravotníci a úředníci na pacienty. Foto: ČTK
Před onkologickou klinikou ve Wu-chanu, nouzově předělanou na covidovou nemocnici, čekají 15. února 2020 zdravotníci a úředníci na pacienty. Foto: ČTK

Pandemie covidu ještě není ani zdaleka za námi. Měřeno celosvětově, je dokonce závažnější než kdy předtím, přestože bohatá část světa už vidí jasné světlo na konci tunelu. Nastává čas prvních analýz, co se vlastně stalo a jak zařídit, aby se to neopakovalo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Covid-19 je černobylskou chvílí jednadvacátého století, uvádí se hned na začátku obsáhlé zprávy, kterou si nechala zpracovat na návrh („na nátlak“ je možná přesnější formulace) svých členských zemí Světová zdravotnická organizace. „(K Černobylu pandemii přirovnáváme, protože) jasně ukázala závažnost této hrozby pro naše zdraví a dobrý život. Pandemie vyvolala krizi tak hlubokou a závažnou, že to jsou nyní prezidenti, předsedové vlád, hlavy mezinárodních a národních organizací, kdo musí urychleně přijmout odpovědnost a změnit způsob, jakým se svět připravuje a jakým reaguje na globální zdravotní rizika. Kdy, když ne teď?“ ptají se rétoricky autoři zprávy. (Setrvale patetický tón patří k jejím horším stránkám, i když si lze představit, že byl zvolen zcela vědomě a účelově.)

Pod zprávou nazvanou „Covid-19: ať to je poslední pandemie“ je podepsán tzv. Nezávislý panel pro pandemickou připravenost a odezvu. Jde o ad hoc skupinu, v jejímž čele stojí dvě političky – bývalá prezidentka Libérie Ellen Johnson Sirleaf a bývalá předsedkyně vlády Nového Zélandu Helen Clarková. Není bez zajímavosti vyjmenovat všechny členy panelu a jejich odbornosti: Mauricio Cárdenas, bývalý kolumbijský ministr financí. Aya Chebbi z Tuniska, vyslankyně Afické unie pro mládež. Mark Dybul, americký lékař, ředitel Světového fondu boje proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Michel Kazatchkine, francouzský lékař, Dybulův předchůdce v téže funkci. Joanne Liu, kanadská lékařka, bývalá prezidentka Lékařů bez hranic. Malebona Precious Matsoso, bývalá náměstkyně ministra zdravotnictví Jihoafrické republiky. David Miliband, bývalý ministr zahraničí Spojeného království (v Brownově vládě) a nyní předseda Mezinárodního záchranného výboru (IRC). Thoraya Obaid, politička ze Saúdské Arábie, bývalá předsedkyně Populačního fondu OSN. Preeti Sudan, bývalá indická ministryně zdravotnictví. Ernesto Zedillo, bývalý mexický prezident. A konečně Čung Nan-šan, čínský lékař, který se zasloužil o potlačení epidemie SARS v roce 2003, kdy se vzepřel proti státní politice popírání rizik; nyní byl jedním nejdůležitějších čínských expertů při potlačování covidu.

Sestavou panelu jsou dány

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější