Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Státní nemocnice přenechávají lukrativní operace Babišově klinice. Pracují tam celé lékařské týmy z Motola i Vinohrad

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Profesoři, docenti, primáři, šéfové operačních sálů a desítky dalších lékařů z fakultních nemocnic pracují zároveň pro soukromou firmu Iscare ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Pacienty, kteří přijdou do nemocnice, posílají lékaři na tuto soukromou kliniku, kde je pak sami operují. Státní zařízení tak ale přicházejí o jednodušší a dobře placené výkony.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Třiapadesátiletá Marie z Prahy měla jít před dvěma lety kvůli zdravotním potížím na operaci křečových žil do FN Královské Vinohrady. Lékař Peter Baláž z vedení tamní chirurgické kliniky jí ale sdělil, že tuto běžnou operaci v nemocnici nedělají, a poslal ji do soukromého zařízení Iscare. Když se tam pacientka dostavila, čekalo ji překvapení. „Operoval mě doktor Baláž společně s dalším lékařem z vinohradské nemocnice Slavomírem Rokošným,“ upřesňuje paní Marie.

Pro Iscare ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO) přitom pracuje celý tým chirurgů vinohradské nemocnice včetně přednosty chirurgické kliniky Roberta Gürlicha, zástupce přednosty nebo vedoucího lékaře operačních sálů a nejméně čtyř dalších jejich kolegů z kliniky.

Deník N se dotyčných lékařů zeptal, proč neoperují křečové žíly v nemocnici, a místo toho pacientům tento zákrok provádějí na soukromé klinice.

„Vzhledem k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější