Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Benešová neví o tom, že by policie měla další vyšetřovací verze Vrbětic. Tvrzení o manku opírá o informaci z roku 2014

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nechce premiérovým střetem zájmů zabývat. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) nemá žádné informace o tom, že by se policie zabývala jinou vyšetřovací verzí výbuchu ve Vrběticích, než je účast agentů ruské vojenské rozvědky GRU. Řekla to Deníku N. Svá původní tvrzení, která v neděli zopakoval i prezident, podle svých slov zakládá na jednom kontaktu s bývalým zaměstnancem firmy Imex v roce 2014.

„Na rozdíl od jiných nejsem zastáncem jedné jediné vyšetřovací verze. Teď jsem se ptal paní ministryně Benešové, která řekla, že těch verzí je víc, jakou má třetí verzi. A ona řekla, že může jít o zakrytí manka ve Vrběticích,“ prohlásil dnes na Frekvenci 1 prezident. Další verzí podle něj je, že šlo o neodborné vyskladňování munice.

Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) však trvají na tom, že se policie zabývá pouze jedinou verzí.

To nyní pro Deník N nerozporuje ani ministryně Benešová – nemá podle svých slov žádné informace o tom, že by se policie zabývala jinou verzí, než je ruská stopa. Svá tvrzení o třetí verzi údajně opírá výhradně o setkání s bývalým zaměstnancem firmy Imex, která si vybuchlé sklady ve Vrběticích pronajímala.

„V roce 2014 se mne coby poslankyni na toto téma

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější