Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman: Hamáček cestu do Moskvy plánoval, folklor o kamufláži si mohl odpustit. Vicepremiér na své verzi trvá

Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman při projevu, kterým zasáhl do kauzy Vrbětice. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman odmítl vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) o tom, že plánovaná cesta do Moskvy měla být jen zastírací manévr. Hamáček podle hlavy státu návštěvu plánoval. Vicepremiér však tvrdí, že prezident jeho verzi nepopřel.

„Jan Hamáček naprosto rozumně plánoval svou cestu do Ruska s těmito dvěma tématy (tedy dovozem vakcíny Sputnik V a nabídkou summitu Putin–Biden, pozn. red.) a zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích,“ řekl prezident. „Bylo by krásné, kdyby se u nás uskutečnil summit Biden a Putin, ale samozřejmě že po odhalení Vrbětic k tomu nedojde,“ doplnil Zeman. „Ten folklor ohledně zastíracího manévru si, upřímně řečeno, mohl odpustit,“ dodal.

Zeman tak odmítl verzi, s níž po odhalení kauzy Vrbětice vystoupil Hamáček: tedy že se cesta neměla nikdy uskutečnit a že to byl zastírací manévr, aby se mohl do Česka z Moskvy vrátit velvyslanec Vítězslav Pivoňka.

Jan Hamáček však trvá na své verzi. Na dotaz Deníku N, zda to vnímá tak, že prezident jeho vysvětlení popřel, odpověděl:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější