Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Enormní tlak a klíčové kauzy. Kam až sahá moc nejvyššího žalobce a kdo může být další na ráně

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman představuje své rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Nejvyšší žalobce Pavel Zeman představuje své rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nejvyšší státní zástupce je klíčovou postavou české justice. Kromě toho, že navrhuje jmenování a odvolání vrchních státních zástupců a dohlíží na jejich úřady, může také obnovit trestní stíhání. Nyní Pavel Zeman oznámil, že na svou funkci po deseti letech rezignuje.

Důležitost Zemanovy pozice a role se ukázala například v roce 2019 v dotační kauze Čapí hnízdo. Zeman tehdy obnovil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a Jany Mayerové, která byla členkou představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

„Byly zjištěny nedostatky v rovině skutkové a v rovině právního hodnocení. V rovině skutkové se jedná o nedostatečnou reflexi zjištěného důkazního stavu a zároveň o nedostatečné zjištění skutkového stavu,“ řekl tehdy Zeman.

Zeman tehdy dozorujícímu státnímu zástupci vytkl nedostatečné objasnění celé věci a také nesprávné hodnocení důkazů a vyhodnocení evropské legislativy.

Nejvyšší žalobce se tehdy nacházel pod enormním tlakem, který otestoval jeho odborné schopnosti. Prezident Miloš Zeman ještě před jeho rozhodnutím například oznámil, že využije svého práva zastavit trestní stíhání a Babišovi udělí abolici. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček pak obnovení stíhání označil za „politicky motivované“.

Tlakům byl ostatně vystaven často a podle jeho slov stály i za jeho koncem. Ten zdůvodnil soustavným tlakem strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na tiskové konferenci řekl, že chtěl z těchto důvodů skončit už dříve, nicméně svůj odchod odkládal kvůli aktuální kauze ruského zapojení do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích.

„Kauza Vrbětice, která došla do stadia, že ji bylo možné představit veřejnosti, mě přesvědčila, abych setrval,“ doplnil. Je přesvědčen, že se tento případ nezastaví ani po jeho odchodu. „Pracuje na ní příslušný dozorový státní zástupce v Brně. Nemám důvod pochybovat, že by nešla dál – půjde dál,“ dodal.

Ohrožení Bradáčové?

S koncem Pavla Zemana se také otevřela

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nejvyšší státní zastupitelství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější