Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nemocnice skladuje léky, klinickou studii dělá ředitel soukromě. Co prozradila smlouva s Arenbergerovým podpisem

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) musí vysvětlovat, zda ve funkci ředitele FN Královské Vinohrady neupřednostňoval vlastní ordinaci před zájmy nemocnice, kterou vede. Jeho soukromému Sanatoriu profesora Arenbergera totiž v posledních letech přibyly klinické studie, které provádí pro farmaceutické firmy. Deník N nyní zjistil, že Arenberger zároveň za nemocnici uzavřel smlouvu, která mu jednu ze studií pomáhá uskutečňovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Smlouva z poloviny letošního března ukazuje, že zatímco samotnou klinickou studii nového léku na atopický ekzém pro společnost Novartis provádí Arenberger ve vlastní ordinaci, a inkasuje tak i příjmy, preparáty pro testování uchovává v lékárně nemocnice, kterou vede.

„Studie je prováděna ve zdravotnickém zařízení poskytovatele zdravotních služeb s názvem Sanatorium profesora Arenbergera,“ stojí ve smlouvě s tím, že Arenberger bude hlavním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější