Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvýhodňovat cyklisty je kontraproduktivní a svým způsobem nebezpečné

Polemika: Cyklisté se často chovají neukázněně, na rozdíl od řidičů motorových vozidel může s kolem na silnici každý, oponuje bývalý policista Jiří Dastych Sněmovnou schválený návrh zákona, který stanoví, že řidič musí při předjíždění cyklisty udržet odstup jeden a půl metru.

Před rokem 1990 bylo setkání řidiče s cyklistou na silnicích naprosto výjimečným jevem. Setkání bylo častější mimo Prahu a cyklisté se dost usilovně drželi pravého okraje silnice. Výjimkou byly vždy velké plochy nížin. Tedy více cyklistů bylo v rovinatých krajích okolo Hradce a Pardubic nebo na jižní Moravě. Mimo cyklistické roviny tak cyklisté, pokud mohli, jezdili po krajnici, mimo silnice, po chodníku, po cestičce a tak dále.

Není to tím, že by se to řidičům líbilo nebo to vyžadovali. Prostě to tak bylo. Podle vlastních vzpomínek to bylo především proto, že cyklista silně chápal riziko střetu s vozidlem, ale především z toho vyplývající těžké, nebo fatální následky.

Stejně tak jako v jiném lidském chování je i mezi cyklisty největší počet těch, co si chtějí na kole jen někam vyrazit a užít si výlet. Skutečná dramata přinášejí „mistři světa“. Jejich přístup coby cyklistů je jednoduchý. Silnice je jejich. Řidiči vozidel je nesmějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Cyklistika

Polemika

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější