Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V brainstormingu prý padaly i „hodně blbé nápady“. Skrývá se tady jádro kauzy Vrbětice za Sputniky?

Utajení Vrbětic za Sputnik Hamáček ruské straně nabízet nemohl. Ale určitou vstřícnost ano. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Utajení Vrbětic za Sputnik Hamáček ruské straně nabízet nemohl. Ale určitou vstřícnost ano. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: České uvažování – nebo, chcete-li, handrkování se – o kauze „Vrbětice za Sputnik“ má jednu zásadní vadu. Je příliš ovlivněno tím, co se dělo od chvíle, kdy Andrej Babiš s Janem Hamáčkem ruskou účast na explozích zveřejnili. Řada věcí ale mohla do té doby v očích těch, kdo o záležitosti věděli, vypadat úplně jinak.

Na úvod malé teoretické cvičení. Jan Hamáček čelí obvinění, že chtěl v Moskvě dojednat dodávku vakcíny Sputnik a summit Bidena s Putinem v Praze výměnou za vstřícnost vůči Rusku v rámci českého postupu v kauze Vrbětice. S obviněním přišel, jak známo, server Seznam Zprávy, důkaz pro něj zatím nepředložil.

Je ale vůbec hypoteticky představitelné, že by Hamáček do jednání s Rusy o Sputniku a summitu neplánoval nějak – jakkoliv – zahrnout i Vrbětice?

Uvažujme: v té době to byla tikající časovaná bomba těsně před výbuchem. Hamáček o tom věděl a těžko mohl být tak naivní, aby si myslel, že Rusové ne.

O tom, že Moskva věděla, že Praha ví, otevřeně mluvil například ředitel vojenského zpravodajství Jan Beroun s Hospodářskými novinami. Server Hlídací pes zase upozornil na to, že se ruští diplomaté začali v nápadně podezřelém předstihu zbavovat pražských bytů.

I bez těchto konkrétních indicií by ale pravděpodobnost, že Rusko

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Názor

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější