Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Není to tunel, říká o Dukově nadaci zakladatel KPMG. Církev věří, že z výnosů bude financovat platy i školy

Kardinál Dominik Duka. Foto: ČTK
Kardinál Dominik Duka. Foto: ČTK

Nezisková organizace Kverulant upozornila na to, že Arcibiskupství pražské převedlo pozemky v pražské Hostivaři na Nadaci Arietinum, kterou založil kardinál Dominik Duka. Ta je následně směnila s developerskou společností Central Group za byty. Server to označil za tunelování církevního majetku, to však odmítá nejen církev, ale také zakladatel poradenské společnosti KPMG Jan Žůrek.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Celá kauza se týká dvou pozemků v pražské Hostivaři, které církev získala v restituci. Letos v únoru je převedla na Nadaci Arietinum, kterou koncem loňského roku založil kardinál Dominik Duka.

Podle serveru Kverulant.org je přitom právě tento krok problematický – Duka podle něj převedl církevní majetek na soukromou nadaci a porušil přitom církevní zákony. „Na celé výše popsané transakci je ještě několik dalších okolností, které Kverulanta utvrzují v přesvědčení, že jde o tunel,“ tvrdí spolek.

Arcibiskupství to odmítá, celá situace je podle něj naprosto transparentní. „V žádném případě se nejedná o ‚soukromou nadaci‘, jak demagogicky tvrdí Kverulant.org, ale naopak o subjekt, který je zcela transparentní a neoddělitelně propojený s Arcibiskupstvím pražským,“ stojí ve vyjádření, které k tomu pražská arcidiecéze vydala.

Kde je tedy pravda? Nadaci skutečně založil Duka jako soukromá osoba, v čele správní rady ale usedl z pozice arcibiskupa. „Předsedou správní rady je vždy osoba v té době vykonávající úřad pražského arcibiskupa, jakožto statutární orgán Arcibiskupství pražského,“ stojí v zakládací listině nadace.

Členem správní rady musí být podle dokumentu také generální vikář, další místo pak obsazuje buďto biskupský vikář, výkonný ředitel arcibiskupství, nebo ředitel arcibiskupské kurie – zjednodušeně řečeno další člen církevního úřadu. To znamená, že tři z pěti členů orgánu musí být lidé s přímou vazbou na arcibiskupství.

V současnosti jsou členy správní rady vedle kardinála Duky a vikáře Jana Balíka ještě ředitel arcibiskupství Antonín Juriga a šéfka sekce pro strategie, dotace a marketing Linda Dolečková. Pro arcibiskupství tak nepracuje jen jediný člen orgánu – Jan Žůrek.

Tedy jeden ze zakladatelů pražské kanceláře poradenské společnosti KPMG, v níž pracoval 27 let. V současnosti je kromě jiného prezidentem České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj. Žůrek tvrdí, že v žádném případě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější