Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praktici se zlobí. Teď dostanou Modernu. Vše jsme si vyříkali, tvrdí Babiš

Očkování v Česku zrychluje. Rekord je zatím 87 tisíc za den. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkování v Česku zrychluje. Rekord je zatím 87 tisíc za den. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Praktičtí lékaři dlouhodobě kritizují nedostatek vakcín ve svých ordinacích. Jejich pacienti se bojí, že se jim odsouvají termíny druhých dávek a vakcíny nepřijdou. Zjistili jsme, jak je to ve skutečnosti, jak jsou na tom praktikové v zahraničí a jaké změny se chystají v Česku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Už dvakrát mi praktická lékařka posunula termín očkování druhou dávkou AstraZeneky,“ obrátila se na Deník N čtenářka, která nechce uvádět své jméno, redakce však její totožnost zná. „Jedním z důvodů, které mi zdravotní sestra sdělila, je i nedostatek vakcín u praktiků. Posunutí druhé dávky sice údajně zvýší imunitní odpověď organismu, zároveň se ale s dalšími, kteří jsme byli očkovaní, obáváme, že důvodem tohoto posunutí může skutečně být i to, že se k praktikům distribuuje příliš málo vakcín,“ doplnila ještě paní, která svou první dávku AstraZeneky dostala v březnu.

Interval na očkování druhou dávkou AstraZeneky se skutečně od původní indikace (4 až 12 týdnů, tedy 28 až 84 dnů) posunul na 84 až 91 dnů. Odklad termínu pro zmíněnou čtenářku je tedy v tomto směru v pořádku. V současnosti má druhou dávku dostat po 11 týdnech od první, což je dokonce ještě o týden dřív, než je původní lhůta. Jak je to ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější