Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kauza Plavšič: Proč fotbalisté nemají práva jako ostatní a jak pandemie mění přestupový trh

Srb Srdjan Plavšič v létě vymění sparťanský dres za ten slávistický. Odchází po skončení smlouvy, a tedy zadarmo. Foto: ČTK
Srb Srdjan Plavšič v létě vymění sparťanský dres za ten slávistický. Odchází po skončení smlouvy, a tedy zadarmo. Foto: ČTK

Fotbalisté nemohou na rozdíl od jiných povolání z ničeho nic vypovědět smlouvu. Případ Srdjana Plavšiče, který v létě přestoupí ze Sparty do Slavie, upozornil na specifika fotbalového trhu. Ta se však mění i kvůli pandemii.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Přestupové období se ve fotbale otevírá vždy v úvodu roku a poté na začátku července. Zatímco v zimě kluby spíše doplňují kádry vzhledem k aktuálním potřebám, v létě se častěji zaměřují na fotbalisty, se kterými počítají jako s dlouhodobými posilami. Ty mohou týmu pomoci buď okamžitě, nebo v případě investic do mladších talentovaných hráčů v nedaleké budoucnosti třeba i ekonomicky.

Týmy mají často hráče vyhlédnuté dlouhodobě a na kontraktech jsou s nimi domluveny s předstihem. „Dnes už je takových přestupů více než polovina, protože kluby vzhledem k ekonomické situaci související s koronavirovou pandemii raději posilují svá skautská oddělení a více plánují přípravu na přestupy,“ vysvětluje Deníku N dlouholetý agent Pavel Zíka.

Kluby si v současnosti nemohou příliš dovolit koupit fotbalistu, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější