Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti a STAN připravují straníky na boj s dezinformacemi. Nelhat a nevařit z vody, doporučuje Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan po podpisu předvolební koalice v krajských volbách 2020. Foto: Facebook Víta Rakušana
Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf STAN Vít Rakušan po podpisu předvolební koalice v krajských volbách 2020. Foto: Facebook Víta Rakušana

Koalice Pirátů a STAN by podle posledních průzkumů vyhrála volby. Obě strany se však obávají, že v kampani budou čelit stále častějším dezinformacím či pokusům o diskreditaci, a posilují proto svoji krizovou komunikaci. Jak se na možné šíření hoaxů připravují?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Průzkumy veřejného mínění napovídají, že výsledek podzimních voleb nebude předem tak jasný jako v předchozích letech, a politici čekají velmi vyhrocenou kampaň. Připravuje se na ni i koalice Pirátské strany a hnutí Starostové a nezávislí, které nyní dávají průzkumy největší šanci na úspěch.

Obě strany hlásí, že se o nich čím dál častěji objevují dezinformace, a obávají se podle svých slov i diskreditační kampaně. Předseda STAN Vít Rakušan si například před časem na Facebooku povzdechl, že si kdosi fotí dům, který si koupil a nyní ho rekonstruuje.

 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš pak Deníku N řekl, že hoaxů o jejich straně nyní koluje násobně více než před lety. „Je to výrazně víc, než to bylo před volbami v roce 2017,“ shrnul.

Strana podle něj nenechává tento trend bez reakce: její analytický tým se snaží vypátrat, kde se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější