Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: O těžkostech Babišových, blízkovýchodních i propuštěného zloděje housek

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Dnešní dění v Notesu shrnuje Barbora Němcová.

Soud loni poslal Lukáše Kalinu na dva roky za mříže za krádež housek v době nouzového stavu. Od února je na svobodě, ale jeho návrat k normálnímu životu je daleko. Muž má psychické problémy, bojuje se závislostí na alkoholu a provází ho dluhy. „Pustili mě z brány, dali mi věci a šel jsem ven,“ popsal svoji situaci Prokopu Vodrážkovi muž, kterému stát pomoci neumí… A on sám to těžko dokáže.

Lukáš Kalina. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Opoziční koalice Spolu a Piráti se Starosty vyvolají hlasování o nedůvěře Babišově vládě. Podle lídrů opozičních stran kabinet nezvládl pandemii a jeho vládnutí provází řada skandálů. „Vláda Andreje Babiše už dlouho důvěru občanů nemá a nevládne ve prospěch lidí v České republice a ani ve prospěch těch voličů, kteří před třemi lety Babišovi uvěřili a dali mu svůj hlas,“ řekl předseda ODS.

Jenže případné vyslovení nedůvěry s sebou nese řadu neznámých a jednu jistotu: prezidenta Zemana na koni. Prezident má v případě pádu kabinetu jmenovat nového premiéra, Zeman ale už oznámil, že Babiše v úřadu ponechá. „Sice se možná navenek nic nezmění, kdyby vládla Babišova vláda v demisi, ale v rámci vztahů mezi prezidentem a premiérem ke změně dojít může. Bylo by totiž zcela na Zemanově libovůli, jestli dodrží své slovo a vládu u moci ponechá,“ hodnotí vyhlídky politolog.

A premiér Andrej Babiš snahu opozice hlasovat o nedůvěře jeho kabinetu nechápe. Zdůrazňuje, že je pět měsíců do voleb a vláda zvládá očkování i pandemii.

Premiéru Babišovi nepůsobí problémy jen opozice, ale i to, že hnutí ANO ztrácí voliče. Dokonce i ty věrné. Babišovu hnutí podráží nohy a preference třetí vlna covidu-19 a s tím související zdravotní, ekonomické i sociální dopady. Situace ale nemusí být fatální – ANO totiž může současný nepříznivý trend ještě zvrátit. Kdo všechno se od Babišova hnutí odvrací, analyzuje Jan Tvrdoň.

Napětí na Blízkém východě by se dalo krájet. Civilisté v Izraeli i Palestině prchají před vzdušnými útoky a konflikt si už vyžádal desítky mrtvých. A je téměř jisté, že u tohoto čísla se bilance nezastaví. Zatím totiž nic nenasvědčuje tomu, že by se ti, kdo drží v ruce zbraň, zamýšleli odzbrojit. Spíše naopak. Situaci, která eskaluje ke skutečné válce, přibližuje Magdalena Slezáková.

Vyostřenému konfliktu mezi Palestinci a Izraelci se věnuje i dnešní podcast Studio N, jehož hostem je expert na Blízký východ, novinář Břetislav Tureček.

Palestinské rakety Kassám vystřelené na izraelský Aškelon a obranné rakety systému Iron dome. 12. května 2021. Foto: Amir Cohen, Reuters

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kterou řídí současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger, přenechala soukromé firmě významnou část antigenního testování veřejnosti, což pro špitál vůbec není nevýhodné. Nemocnice odebírá vzorky na antigenní testy jen polovinu dne. Později odpoledne přebírá vyšetření zájemců o testy právě firma Scimed Biotechnologies. O tom, jak dopoledne nemocnice, odpoledne firma, píše Iva Bezděková.

Od pondělí se otevřou zahrádky restaurací (počasí přeje), provozovatelé ale stále čekají na instrukce, jak má například probíhat kontrola zákazníků, kteří budou muset mít negativní antigenní test. Mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdila, že restaurace si na rozdíl od kadeřnictví nebo masérských salonů nebudou muset vést evidenci hostů. Postačí, když je personál zkontroluje… to je naprosto opačný postup, než žádali hospodští.

Slyšeli jste už, že vakcíny přepíšou vaši DNA (natolik, že už vlastně nebudete člověkem a stane se z vás geneticky upravený tvor? Redaktor vědecké rubriky Petr Koubský vysvětluje, jak tenhle hoax vznikl.

Co se dočtete v zítřejším tištěném vydání Deníku N?

  • Zeman jako jediná jistota nedůvěry
  • Ministr Arenberger přiznal byty i miliony
  • Co víme o tajné schůzce na vnitru?
  • Násilí v Izraeli eskaluje, mrtvých přibývá
  • Kybergang odstavil obří americký ropovod
  • Reportáž: Les neles, plot neplot, spory a nadšené děti
  • S tímto virem se sžijeme, ale přijdou jiné, říká infektolog
  • Atentát na papeže: Jedna ruka střílela, jiná vedla kulku
  • Tažením proti transgenderu ukázala Rowlingová své limity
  • Restaurace nebudou muset od pondělí vést evidenci hostů

Krátké zprávy ze světa i domova

Ministr zdravotnictví Arenberger se musí postavit čelem k informacím o svých majetkových přiznáních a vše do detailu vysvětlit, řekl premiér Babiš. Spáchal podle něj asi přestupek. Transparentnost – základ vlády!

Ve fotbalových amatérských soutěžích v Nizozemsku budou moci od příštího ročníku nastupovat v mužských týmech také ženy. O společných sprchách zatím média neinformovala.

Malawi se musí přeorientovat z tabáku na jiné plodiny, jako je například konopí, vyzval tamní prezident. Tabák, pro Malawi největší zdroj deviz, zažívá soumrak: to je „nepříjemná pravda“. Zato konopí je v zemi od loňska legální pro průmyslové i léčebné účely.

Dnes je Mezinárodní den zdravotních sester a ošetřovatelů. A právě zdravotníci sehráli jednu z nejdůležitějších a nejnáročnějších rolí v pandemii. Připomeňte si rozhovor se zdravotní sestrou a pedagožkou Martinou Jurigovou nejen o tom, že sestra není „hezká holka, která přinese kafíčko, usměje se, podá teploměr a nechá se poplácat po zadku“!

Slovensko by mělo od června očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Vláda má podle ministra zdravotnictví souhlas s použitím, a zbývá tak už jen Moskvě za dodané vakcíny zaplatit.

Po útoku na školu v Kazani začaly úřady v ruské Murmanské oblasti vytvářet seznamy „nedisciplinovaných“ studentů. Kromě lásky ke zbraním je ukazatelem potenciálního nebezpečí i „účast na demonstraci“ na podporu opozičního lídra Navalného.

V Japonsku se draží soukromá umělecká sbírka zesnulého návrháře Kenzóa Takady. A k mání jsou stovky vzácných děl. Asi 2000 let staří dřevění koně z doby dynastie Chan se prodali za 32 tisíc eur, autoportrét v kostýmu divadla nó za 24 tisíc.

Až 86 procent Čechů věří, že změna klimatu ovlivní svět. Pouze 39 procent však čeká, že dopady pocítí sami.

Americká moderátorka Ellen DeGeneresová chce příští rok skončit se svou televizní show. Pořad se vysílá od roku 2003. Během loňského léta DeGeneresová vyhodila tři producenty a pořad čelil obvinění z toxického pracovního prostředí.

Moderátorka Ellen DeGeneresová. Foto: Ron Paul Revolt 2008, Flickr

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější