Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Končí balzám pro introvertní duši. Z uvolňování opatření nemají radost všichni

„S nikým jsem se nemusela tlačit, nikdo mi neskákal do cesty – byl to totální luxus.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
„S nikým jsem se nemusela tlačit, nikdo mi neskákal do cesty – byl to totální luxus.“ Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Některým lidem život v lockdownu vyhovoval – jedni si užívali samotu, jiní se zase stali pány svého času. S rozvolňováním opatření tak přichází i výzva, jak přenastavit společenské normy, které se ukázaly jako nepraktické a vyhovovaly zejména extrovertům.

Po dlouhých měsících okénkového prodeje a zboží ohrazeného páskou se život v Česku pomalu opět přibližuje k normálu. Otevřely se maloobchody i další školní třídy, zajít můžete do galerií, muzeí či k ševci.

Rozvolňování opatření ale není radostnou zprávou pro všechny. Existují totiž i lidé, kterým se s životem v lockdownu bude loučit jen velmi těžko. Jejich důvody jsou různé, spojuje je ale následující – život s pandemickými omezeními byl pro ně jednodušší a příjemnější.

Že je jejich zkušenost specifická, chápou. Škody, které pandemie napáchala, nezlehčují a rozumí i tomu, že o výhodách života v lockdownu mohou mluvit zejména proto, že se sami nacházejí v privilegované pozici. Přesto ale ze změn, které do jejich osobních a pracovních životů přinese rozvolnění opatření, nedokážou mít upřímnou radost.

Osvobození pro introverty

Anna Porubčanová nikdy neměla ráda blízký kontakt s neznámými lidmi. Místa jako hromadná doprava, přeplněná ulice nebo obchod pro ni byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Duševní zdraví

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější