Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Soukup porušil slib, Klaus chce prostor i pro hloupé názory a místo pyropsa je tu bombočuch

Výběr z pondělních textů Deníku N i dalších událostí připravil Petr Kučera.

Psali jsme v Deníku N

Spojené státy americké žádají spojence, aby od budování sítí nové generace (5G) odstavili společnost Huawei, jejíž technologie podle expertů mohou představovat bezpečnostní riziko. Podle New York Times se kvůli tomu Američané v poslední době sešli se zástupci Británie, Německa nebo Polska. Jak zjistil Deník N, s americkými úřady o situaci kolem čínské firmy jednali i čeští představitelé.

Celý týden jsme den po dni sledovali, jak Jaromír Soukup v nové roli politika využívá jeden ze svých pořadů v celostátní TV Barrandov. Hned druhý den porušil slib, že o jím založeném hnutí List nebude hovořit. V pořadu také kritizoval politické konkurenty či Českou televizi, divákům sdělil i řadu zavádějících informací. Náročnou analýzu mají za sebou Jan Tvrdoň a Hanka Mazancová.

Názory mají zaznívat hloupé i chytré. Poslanec ODS Václav Klaus mladší podrobně vysvětlil Deníku N, proč a jak chce jím vedená skupina poslanců zakázat Facebooku a dalším velkým sociálním sítím mazání příspěvků, jež jsou v rozporu s jejich pravidly. Zákaz by se podle Klause nedotkl uživatelů sítí, přestože řada lidí tak návrh pochopila. Netýká se ani zpravodajských či názorových webů.

Chytal drogové bosse, pak pro jednoho pracoval a následně se zase vrátil k elitním kriminalistům do Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Na začátku ledna se Václav Navrátil podle zjištění Deníku N stal ředitelem bezpečnosti České pošty. Pozoruhodnou kariéru přibližuje náš redaktor Lukáš Prchal.

Za co všechno může Miroslav Kalousek a jaké udělal chyby? Zakladatel TOP 09 se v rozhovoru pro Deník N ohlíží i za svým dlouholetým – a zatím nekončícím – působením v politice. Zdanění církevních náhrad je podle něj horší než krádež. Diplomatičtější slova volí, když přijde řeč na zaneprázdněnost současného šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila v Evropském parlamentu. „Topka je v těžké defenzivě, ale věřím v lepší zítřky,“ říká Kalousek.

Je to rok od chvíle, kdy čerstvě znovuzvolený prezident Miloš Zeman mohl začít přijímat gratulace. „Jdu do dalších pěti let nabit důvěrou občanů. Věřím, že takovou důvěru nezklamu,“ prohlásil. Zmapovali jsme, jaký byl jeho první rok ve srovnání s úvodním rokem předchozího funkčního období. Zeman především méně cestuje – ať už do zahraničí, po České republice, nebo jen na oslavy státních svátků, či na návštěvy vlády, Sněmovny, či Senátu. Zato jako první polistopadový prezident navštívil sjezd KSČM – akci dal tehdy přednost před mší za kardinála Josefa Berana, jehož ostatky byly převezeny z Vatikánu.

Až téměř tři čtvrtě století od skončení druhé světové války začalo Rusko a Japonsko jednat o mírové smlouvě. Obě strany mají na jejím uzavření zájem, ale to je zatím asi vše, na čem se opravdu jsou schopny shodnout. Michael Romancov analyzuje, co stojí dohodě v cestě.

V Leningradu, který za druhé světové války zažil 872 dní kruté blokády, žili kromě zoufale hladovějících lidí i ti, kteří si mohli dopřát kuřátko a šampaňské. Komunističtí potentáti a jejich rodiny. Jenže zpochybňovat utrpení а jednotu blokádníků je i dnes v Rusku trestné. Natož aby se u příležitosti 75. výročí ukončení obležení města vtipkovalo o hladu či kanibalismu nebo se pořádaly ankety na téma, zda takové hrdinství mělo vůbec smysl. Film Svátek a televize Dožď to zkusily. Petra Procházková popisuje, jak to dopadlo.

Stavbu nových jaderných bloků by měl zaplatit ČEZ, i kdyby kvůli tomu hrozilo zdražení elektřiny, řekla ministryně průmyslu Marta Nováková v rozhovoru pro Deník N. Před jednáním vlády dodala, že o investičním modelu by mělo být jasno do letošního dubna. Slibovat, že tendr na stavbu bude vypsán ještě letos, je podle ní ale předčasné. Nováková také tvrdí, že o údajné čínské odvetě za odstraňování technologií Huawei z kritické infrastruktury státu nemá na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana informace.

Právní stát v Česku schytává jeden úder za druhým. A přestože třeba zdanění církevních restitucí zřejmě zruší Ústavní soud, hrozí, že si na právní nihilismus zvykneme, píše ve svém komentáři Jiří Pehe. Problémem je, že to, jak politici nakládají s právem, utváří i společenské povědomí, jak funguje právní stát, a že tento cynický postup (zákon schválíme, i když víme, že je nejspíš protiústavní) podlamuje důvěru veřejnosti v dodržování zákonů a práva obecně.

Turci jsou na tom s angličtinou hůř než Češi. Přestože investují do jazykových kursů miliony ročně, jejich schopnost domluvit se s cizinci alespoň v nejzákladnějších situacích je bídná. Proč jim to nejde? Vlastní zkušenosti z Turecka popisuje Jana Rýznerová, která loni v září přijela na dvouletý pobyt do Ankary. 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější