Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tažení Rowlingové proti transgenderu odhaluje limity nejvlivnější ženy světové kultury

J. K. Rowlingová v roce 2018 na premiéře druhého dílu série Fantastická zvířata. Foto: Christophe Ena, ČTK/AP
J. K. Rowlingová v roce 2018 na premiéře druhého dílu série Fantastická zvířata. Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Komentář: „Slyšeli jste o tom, že Rowlingová byla zrušená? Odepsaná? A jen proto, že řekla, že žena je žena a muž je muž! Hysterický dav ji nyní šikanuje za to, že neřekla nic víc a nic míň, než co je biologická realita, a nůž do zad jí vrazili i herci z Harryho Pottera, kteří se jí veřejně zřekli!“ Takové zprávy lze během posledního roku zahlédnout na sociálních sítích, nebo třeba i zaslechnout v tramvaji. Realita je, jak to tak bývá, mnohem komplikovanější.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Autorka Harryho Pottera sice není znovuzrozený Voldemort, ale pokud budeme k jejímu vystupování přistupovat s co největší vstřícností, dojdeme k tomu, že se přinejmenším velmi, velmi plete. A tvrdohlavě opakovaný omyl člověka v jejím postavení je velmi nebezpečná věc.

Joanne K. Rowlingová je coby komerčně nejúspěšnější autorka historie vskutku jednou z nejmocnějších žen světa. Populární průpovídkou je, že nashromáždila víc bohatství než anglická královna, její vliv ale pramení především ze samotného kontaktu s miliony čtenářů a diváků.

Harry Potter je stále živou sérií – dosvědčuje to řada zábavních parků otevřená během minulé dekády po celém světě. Generace, jež dospěla s knižní a filmovou sérií, začíná vychovávat vlastní děti, což vyvolává novou mohutnou vlnu zájmu. Méně příznivé bylo kritické i komerční přijetí paralelní filmové série Fantastická zvířata, tento šrám ale nemůže ohrozit jednu z nejúspěšnějších značek světa.

Stranou k tomu se ale Rowlingová, k překvapení mnoha, stala v posledním roce jednou z nejprominentnějších kritiček boje transgender lidí za rovnoprávnost. Zapletla se do twitterové války, jež vedla k

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

LGBTQ

Literatura

Názor

Komentáře, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější