Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česko pošle plán na porcování unijních miliard do Bruselu mezi posledními. Rychle hledá povinné zelené projekty

Evropská komise požaduje, aby zelené projekty tvořily více než třetinu plánů jednotlivých zemí. FOTO: Evropská komise
Evropská komise požaduje, aby zelené projekty tvořily více než třetinu plánů jednotlivých zemí. FOTO: Evropská komise

Česká republika stále nemá připravený svůj Národní plán obnovy. Už nyní je tak zřejmé, že o evropské peníze na podporu ekonomiky v době krize požádá mezi posledními členskými zeměmi Unie. Vláda se na poslední chvíli snaží, aby měl plán dostatek ekologických projektů. Evropská komise požaduje více než 37procentní podíl.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Český plán obnovy měl podle posledního harmonogramu na jednání vlády zamířit příští pondělí. Tam ho měl kabinet Andreje Babiše definitivně odhlasovat a poslat do Evropské komise, která má vyplácení peněz z fondu obnovy na starosti. Jak nicméně Deníku N potvrdila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová, pondělní termín je nejistý.

„Ještě není jisté, že Národní plán obnovy půjde na vládu v pondělí. Je možné, že to bude jiný den v příštím týdnu,“ napsala redakci Filipová. V poslední době vláda kromě pondělí jednala také ve čtvrtek, jednalo se ale o zvláštní setkání kvůli koronavirové pandemii.

Podle některých zdrojů blízkých jednání se schvalování Národního plánu obnovy prodlužuje kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější