Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Plánoval Hamáček výměnu Vrbětic za Sputniky? Shrnujeme, co se dělo na tajné schůzce

Průběh tajné schůzky na ministerstvu vnitra stále vyvolává otazníky. Grafika: Deník N
Průběh tajné schůzky na ministerstvu vnitra stále vyvolává otazníky. Grafika: Deník N

Bez věrohodného vysvětlení zůstávají okolnosti cesty do Moskvy, kterou plánoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Pokusili jsme se opět osvětlit klíčové nejasnosti, které se kolem této akce a také okolo klíčové schůzky na ministerstvu vnitra objevují. Na žádnou z položených otázek ale nebude následovat jednoduchá odpověď, jen více či méně závažné indicie. Postup státu kolem vrbětické kauzy je totiž často utajený, týká se činnosti tajných služeb, a tak jej nikdo z přímých účastníků obvykle nechce komentovat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Chtěl Hamáček do Moskvy skutečně odletět?

S jistotou to nevíme. Hamáček nyní tvrdí, že cesta byla od počátku plánována jako záminka, jak dostat do Prahy českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku. Podle serveru Seznam Zprávy naopak chtěl do Ruska skutečně letět, a dokonce tam prý měl v úmyslu vyměnit ututlání vrbětické kauzy za vakcíny Sputnik V a pořádání summitu Putin–Biden v Praze.

Jaká jsou fakta? Hamáček se o cestě do Moskvy poprvé zmínil 12. dubna – v den, kdy ve funkci dočasně nahradil ministra zahraničí Tomáše Petříčka – na tiskové konferenci ČSSD. Tehdy řekl, že je ochotný v Rusku jednat o dodávkách Sputniku.

O dva dny později, tedy ve středu 14. dubna, už na Twitteru cestu oznámil i s termínem – pondělí 19. dubna. Tady se objevuje jedna zásadní nejasnost: BIS na výboru pro zpravodajskou činnost o ruské účasti na výbuších ve Vrběticích poprvé informovala vybrané ministry i další tajné služby 7. dubna a tehdy už také bylo jasné, že se kauza zveřejní a že Česko bude reagovat.

Policie a BIS podle zdrojů Deníku N chtěly o výsledcích vyšetřování informovat veřejnost v řádu několika málo dní, ale další dvě zpravodajské služby potřebovaly čas, aby mohly stáhnout či upozornit své lidi v zahraničí. Z tohoto důvodu se zveřejnění odložilo o deset až dvanáct dní, následně se stanovilo pevné datum – právě pondělí 19. dubna. Zveřejnění se nakonec urychlilo kvůli tomu, že část informací o kauze měli někteří novináři – premiér Andrej Babiš s Janem Hamáčkem tak vystoupili na mimořádné tiskové konferenci už v sobotu 17. dubna večer.

Pokud by byl zachován původní plán, Hamáček by se ocitl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Vrbětice

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější