Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Názory mají zaznívat hloupé i chytré. Uživatelů se zákaz mazání příspěvků nedotkne, tvrdí Klaus mladší

Václav Klaus ml. Foto: ČTK
Václav Klaus ml. Foto: ČTK

Poslanec ODS Václav Klaus mladší stojí v čele skupiny zákonodárců, kteří chtějí Facebooku zakázat mazání příspěvků, jež jsou v rozporu s pravidly této sociální sítě. Zákaz by se podle Klause nedotkl uživatelů sítí, přestože tak řada lidí návrh pochopila.

Klaus navrhuje, aby se znepřístupnění příspěvku na sociální síti trestalo odnětím svobody až na tři roky, zákazem činnosti nebo peněžitým trestem. Pokud by byl čin vyhodnocen jen jako přestupek, právnické osobě by hrozila pokuta až 50 milionů korun. Část ODS včetně předsedy Petra Fialy se k návrhu Václava Klause mladšího rozhodla nepřipojit, právě mezi občanskými demokraty nicméně jeho návrh získal zatím nejvyšší podporu.

V návrhu zákona, který jste podal, se poměrně často operuje s výrazem „provozovatel či správce sítě“. Kdo to je? Objevily se úvahy, jestli by se do vězení mohl dostat člověk, který něco smaže na svém hojně sledovaném profilu.

Jestli jste zákon četl, vyplývá z něj, že jde o provozovatele těch sítí. Firma, která tu síť provozuje a vydělává tím peníze, popřípadě její zaměstnanec. Nemíří to na uživatele sítí.

Typicky tedy Facebook?

Ano, třeba.

A například zpravodajské servery, které mají u článků otevřené diskuse?

To ne, protože tam je jasně zmíněno, že názorových médií se to nedotýká (stojí to v důvodové zprávě, nikoliv v navrženém textu zákona, pozn. red.). Samozřejmě pokud vydáváte deník

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější