Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mladík, který vraždil ve škole v ruské Kazani, si myslel, že je Bůh

Ilnaz Giljaviev si nedlouho před činem založil na Telegramu kanál s názvem "Bůh". Zdroj: Telegram kanál "Bog"
Ilnaz Giljaviev si nedlouho před činem založil na Telegramu kanál s názvem „Bůh“. Zdroj: Telegram kanál „Bog“

Sedm mrtvých dětí, 18 zraněných, zastřelená šestadvacetiletá učitelka a další pracovnice školy. Takový je výsledek tragédie v metropoli ruského Tatarstánu Kazani. Po celém Rusku se posiluje ochrana škol i školek.

Ruská sociální síť VKontaktě blokuje všechny účty, které po útoku na školu v Kazani vznikají na jméno útočníka Ilnaza Giljavieva. Podle posledních údajů zahynulo sedm dětí, jedna učitelka a jedna pracovnice školy. Na internetu se již objevil videozáznam výslechu útočníka.

Ilnazovi Giljavievovi je 19 let, podle ruského telegramového kanálu Mash se vzdal policii sám. Existuje i video, na kterém vychází se zdviženýma rukama z budovy školy, kterou sám kdysi navštěvoval. Poté je policií zadržen.

Nedávno si založil na Telegramu kanál s názvem „Bůh“, na němž 6. května zveřejnil tato slova: „Jsem jako Bůh a chci, aby všichni pochopili, že jsou moji otroci. Musíte dělat absolutně všechno, co se mi zachce… Na světě nesmí zůstat tvorstvo, to je chyba Vesmíru.“ Poté pokračuje ve vysvětlování, kdo je a jak se cítí. Píše například, že se „objevil na tomto světě v podobě člověka, abych se vás všech zbavil“. Nyní je kanál zablokován.

Spolužáci Giljavieva z univerzity TISBI v tatarské metropoli Kazani, kde Ilnaz studoval, o něm mluví jako o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hromadná střelba

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější