Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme přímo voleného prezidenta, uvažuje se o přímé volbě starostů a hejtmanů. Tak proč ještě nikoho nenapadl přímo volený premiér?   

Ve slovenské obci Fekišovce to přímo zvolená starostka vzala tvrdě do svých rukou. Zdroj: YouTube
Ve slovenské obci Fekišovce to přímo zvolená starostka vzala tvrdě do svých rukou. Zdroj: YouTube

Komentář Petra Justa: Jak to vypadá, když se změní pouhý způsob, jakým je vybírána hlava státu, aniž by se upravily i její pravomoci a zodpovědnost, si už představit dokážeme. Ale jsou věci, které jsme ještě nevyzkoušeli.

Když se před časem na internetu objevilo video z ustavujícího zasedání zastupitelstva malé východoslovenské obce Fekišovce, vzbudilo despotické chování tamní starostky velký ohlas. Většinu lidí především pobavilo, ale někteří zároveň upozorňovali, že v praxi ukazuje, jaká negativa může přinášet přímá volba starostů.

I když tento případ spíše vypovídal o osobnostních rysech dotyčné starostky, svým způsobem znovu upozornil na důležitou skutečnost. Ze Slovenska, které bývá zastánci zavedení přímé volby starostů často používáno jako následováníhodný příklad, známe i jiné případy, které už zcela otevřeně dokazují, jaké situace může tato změna přinést.

Zejména vezmeme-li v potaz, že pro volbu starostů a primátorů je na Slovensku využívána jednokolová volba, a tedy k výhře stačí i nějakých 20 či 30 procent hlasů. Důležité, že jich kandidát posbíral více než ostatní.

Problémy nastávají zejména v momentě, kdy má v zastupitelstvu většinu strana, hnutí či koalice jiné barvy, než ke které se hlásí přímo zvolený starosta. A že to na Slovensku není nijak výjimečná situace a že se tato kombinace nevyhýbá ani velkým městům, si můžeme snadno ověřit pohledem na výsledky komunálních voleb.

A lze rovněž najít řadu příkladů, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější