Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Tak to prostě riskneme.“ Za atrakcemi do zakázaného lesa nelesa za plotem neplotem dál míří davy, úřadům navzdory

Budova s nápisem „jídelna“ formálně restaurací není. Majitel ji chtěl schválit jako skleník. Foto: Michal Tomeš, Deník N
Budova s nápisem „jídelna“ formálně restaurací není. Majitel ji chtěl schválit jako skleník. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Pražský park Krtkův svět je oblíbenou destinací rodin s dětmi. Rozsáhlý areál láká na atrakce i divadelní představení, to vše ale za nesouhlasných stanovisek úřadů. Podnikatel Josef Roušal podle inspektorů životního prostředí zničil les, energetici zase upozorňují na hrozbu úrazů. Stovkám rodin, které areál o víkendu navštívily, to ale příliš nevadí, okolní parkoviště jsou plná. Sám Roušal se považuje za oběť úřednické zvůle.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„No, tak to prostě riskneme,“ říká muž, který s manželkou a dvěma dětmi kráčí po úzkém chodníku podél rušné ulice K Měcholupům v jihovýchodním cípu Prahy.

Není sám, k hlavní bráně parku Krtkův svět pokračují také další rodiny tak, aby se u vstupu zařadily do fronty. První skutečně teplá neděle v letošním roce je jako stvořená pro pobyt na čerstvém vzduchu.

Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, slova o tom, že rodina návštěvu „riskne“, nejsou příliš nadnesená. Rodinný park Krtkův svět totiž své brány minulý týden otevřel navzdory rozhodnutí České inspekce životního prostředí, která proti provozu areálu vydala předběžné opatření, jak upozornily Hospodářské noviny.

Obdobně hovoří i ostatní úřady a instituce. Ačkoliv přiznávají, že s nimi majitel areálu Josef Roušal v průběhu výstavby parku komunikoval, současný provoz není podle nich v souladu s předpisy a na některých atrakcích může dětem a rodičům hrozit reálné bezpečnostní riziko. To Roušal dlouhodobě odmítá.

Josef Roušal, majitel areálu Krtkův svět. Výletní vláček koupil ve slevě díky koronavirové pandemii. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Park v lese?

Roušal je přesvědčený o tom, že ve sporu s úřady je v právu. „Rozhodl jsem se otevřít, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Reportáž

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější