Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mohl jen udržovat majetek, hájí resort Benešové exekutora, který si vybagroval přehradu

Jedná se v případě stavby zasněžovací přehrady o „údržbu majetku“, nebo podnikatelský projekt? Foto: Jan Moláček, Deník N
Jedná se v případě stavby zasněžovací přehrady o „údržbu majetku“, nebo podnikatelský projekt? Foto: Jan Moláček, Deník N

Ministerstvo spravedlnosti chce prošetřit případ exekutora, který ve vzácné přírodní lokalitě začal bez povolení stavět vodní nádrž na zasněžování skiareálu. Dalimil Mika mohl podle resortu „narušit důstojnost exekutorského povolání“. Ministerstvo se ale vyhýbá odpovědi na otázku, zda Mika porušil zákaz podnikání, který pro exekutory platí.

Na případ závažného poškození přírody v Rychlebských horách upozornil Deník N na konci dubna. U lyžařského areálu Paprsek na Šumpersku vzniká obří stavba – více než dvouhektarová přehrada na zasněžování sjezdovek. V roce 2019 ji začal načerno stavět jeden z největších exekutorů Dalimil Mika, jehož otec skiareál provozuje.

Mika dostal od České inspekce životního prostředí pokutu sto tisíc korun. Dokonce i ministerstvo životního prostředí, pod něž inspekce spadá, se pozastavilo nad tím, že se s ní inspektoři spokojili a nepodali na Miku vzhledem k rozsahu škod trestní oznámení. Tyto souvislosti podrobně popisuje předchozí text a Deník N se jim bude dál věnovat.

Věc má ale ještě jednu důležitou stránku. Exekutoři si totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější