Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americká turistická atrakce číslo jedna: snadno dostupná vakcína

Jedním z důvodů, proč byla jako vůbec první Američanka očkována černošská zdravotní sestra Sandra Lindsayová, byla i obecná nedůvěra Afroameričanů ve vakcinaci. New York, 4. ledna 2021. Foto: Mark Lennihan, Reuters
Jedním z důvodů, proč byla jako vůbec první Američanka očkována černošská zdravotní sestra Sandra Lindsayová, byla i obecná nedůvěra Afroameričanů ve vakcinaci. New York, 4. ledna 2021. Foto: Mark Lennihan, Reuters

Kromě Chile a Uruguaye probíhá očkování v Latinské Americe pomalu a nevypadá to, že by v brzkých týdnech mělo akcelerovat, ač jsou země na vrcholu druhé pandemické vlny. Proto ti, kteří si to mohou dovolit, za vakcínou cestují do USA, kde ji dnes vpíchnou prakticky každému, kdo jde okolo.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Hernando de Soto je zaprvé slavný peruánský ekonom, který ve svých knihách nabídl koncept, jak pomocí reforem z rozvojového světa udělat rozvinutý.

Zadruhé je mužem, který v téměř 80 letech letos kandidoval na prezidenta své vlasti, aby mohl svou teorii převést do praxe.

A zatřetí je „vakcinačním turistou“, který si zaletěl do USA na očkování proti covidu v době, kde se distribuce dávek v jeho vlasti teprve velmi pomalu rozbíhala.

Tato třetí skutečnost, kterou nejdříve zatajoval, ho stála šanci stanout v čele Peru. Poskvrnila mu kampaň, v níž ekonom získal nálepku člověka, který předbíhá ve frontě. De Soto zůstal v těsném souboji o prezidentský palác až čtvrtý a finále voleb bude už bez něj.

Drahá, ale rozumná investice

Pravicový kandidát byl jedním z průkopníků vakcinačního turismu. Když to konečně pod tíhou důkazů novinářům přiznal, vysvětloval, že mu v texaském Houstonu vpich do ramene pomáhal zařizovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Latinská Amerika

Očkování

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější