Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Díky Bidenovi nebude klima v geopolitice ignorováno, zaznělo na Prague Climate Talks

Joe Biden během prvních 100 dnů v úřadu prezidenta Spojených států vrátil zemi k Pařížské dohodě a uspořádal virtuální klimatický summit, kterého se zúčastnili státnici z celého světa. Podle expertů z Evropské komise, OSN, Masarykovy univerzity a think tanku EUROPEUM se jedná o důležitý signál, že pro USA je řešení změny klimatu prioritou a po letech pasivity jsou zpět na mezinárodní scéně. Uvedli to v debatě Prague Climate Talks.

Letošní první debata ze série odborných diskuzí zaměřující se na změny klimatu se uskutečnila ve čtvrtek 29. dubna v online formátu. Hosté nabídli pohled na novou klimatickou politiku Spojených států i na to, jaký vliv bude mít nový kurz americké administrativy na ostatní státy.

Opětovným připojením USA k signatářským státům Pařížské dohody Biden podle expertů nejenže dostál svým předvolebním slibům, ale také oficiálně ohlásil návrat Spojených států coby aktivního a zodpovědného hráče. Uspořádáním celosvětového klimatického summitu, který proběhl 22. dubna, Biden navíc podle výzkumné pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Katharine Klačanský potvrdil připravenost USA stát se globálním lídrem zelené transformace.

Odborníci uvedli, že USA se zavázaly k doposud nejambicióznějším klimatickým cílům, čímž ukázaly, že klimatická politika bude jejich prioritou.

Martin Jirušek, odborný asistent Masarykovy univerzity, ocenil, že se klimatického summitu zúčastnily čtyři desítky světových lídrů, a to i v situaci, kdy se celý svět vypořádává s dopady koronavirové pandemie.

Hosté debaty zdůraznili také symboliku klimatického summitu – ten se uskutečnil přesně pět let po podpisu Pařížské dohody tehdejší americkou administrativou. Podle Eleny Višnar Malinovské z Generálního ředitelství pro klima Evropské komise vyslal Joe Biden důležitý signál, že jsou USA po letech pasivity zpět na multilaterální scéně.

Michal Broža, pověřený vedoucí Informačního centra OSN v Praze, doplnil, že politická i technologická síla USA je pro jejich partnery určitou nadějí, že vypořádání se s dopady klimatické změny bude v rámci mezinárodní spolupráce snadnější.

Odborníci mimo jiné otevřeli i témata týkající se americké infrastruktury, elektrifikace, nebo čínského a ruského přístupu k boji proti klimatickým změnám. V závěru se pak shodli na tom, že Bidenův summit přispěl k tomu, že otázka klimatu nebude v geopolitických diskuzích ignorována.

„Pokud jste debatu nestihli, můžete si ji pustit na Facebookové stránce Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM, který diskuze Prague Climate Talks pořádá ve spolupráci s pražskou kanceláří Heinrich Böll Stiftung.“

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Inzerce

V tomto okamžiku nejčtenější